5 grešaka pri izradi web stranica

Bez obzira jeste li velika i mala tvrtka, vaša internetska stranica vrlo je važan dio vašeg poslovanja. Putem nje, korisnici, klijenti i partneri saznaju važne informacije, dobivaju uvid u vaše poslovanje i komuniciraju s vama. Pa ipak, ona je znatno važnija malim tvrtkama...

 

O malim se tvrtkama puno manje zna i upravo zato će se svi s njima prvo upoznati preko interneta. Zato je važno da je internetska stranica kvalitetno napravljena, no često se rade greške u dizajnu. Mashable.com savjetuje koje greške trebate izbjegavati.

1. Loša koncepcija

Snalaženje na vašom web stranici, moralo biti prioritet pri njenoj izradi. Važno je da su sve bitne informacije vidljive, na dohvat ruke, da se do njih jednostavno dolazi. Poanta te tzv. navigacije jest zadržati posjetitelja i potencijalno dozvati nove.

Rubrike, linkovi i slične komponentne trebale bi slijediti nekakvu logiku stranice, biti vidljive i uočljive. Također, bolje je koristiti ikone od riječi, najvažniji linkovi i rubrike trebali bi se nalaziti u gornjem dijelu stranice, na toolbaru ili već nečemu slično tome. Podešenja računa, impresum, copyright i slične stvari, smjestite negdje drugdje (npr. na dno stranice).

2. Premalo "akcije"

Česta greška koju male tvrtke rade jest izrada dosadnih korporativnih stranica prepunih šturih, kratkih i dosadnih deskriptivnih tekstova bez ikakvih konkretnih podataka, ideja i poziva na akciju. Ponudite im da sami kreiraju nešto, naruče proizvod, kontaktiraju vas…

Neka vam tekstovi budu kratki i jasni, zanimljivi i relevantni, a za konkretno pozivanje na akciju koristite ikone koje će biti relativno velike, uočljive, u boji koja privlači pažnju. Pa ipak, nemojte nabacati previše toga i na kraju izazvati kontra efekt. Odredite kome se želite obratiti, koji je cilj vaše stranice i kako izaći u susret potrebama vašeg posjetitelja.

3. Boje i kontrast

Ovo je vrlo važna stavka jer ljudski mozak intenzivno percipira boje, oblike… uopće vizualni izgled. Važan je i kontrast odnosno slaganje podloge stranice s bojom slova i sadržaja, trebaju biti usklađeni jer se sadržaj inače teško pregledava, ne vidi se ili vašeg posjetitelja pak zabole oči i glava, a zašto nekog dovoditi u to stanje?

Koristite Color Contrast Tool za provjeru kontrasta, posjetite malo druge internetske stranice i vidite kako to rade drugi, neka neke ikone budu veće, neke manje, zavisi koja vam je važnija. I nemojte baš pretjerivati s količinom boja.  

4. Sadržaj

Prije svega, spriječite zagušenje sadržajem. Nemojte pisati tonu tekstova koji su dosadni, nebitni i nemaju veze s onime što posjetitelj želi saznati kad dođe na vašu stranicu. S obzirom da se nitko na stranici ne želi zadržavati tri sata, važno je da sve važne i interesantne informacije dobije što lakše i brže. Neka tekstovi budu kraći, koristite naslove, podnaslove, jače istaknute važne informacije u tekstu, linkove na riječima, međunaslove i okvire u boji, a tekstove podijelite u odlomke.

5. Gužva

Kao što je već naglašeno, stavljajte samo bitan sadržaj. Dakle, ne natrpavajte stranicu mnoštvom slika, teksta, linkova i opcija samo zato što možete. To će zbuniti posjetitelja i natjerati ga da jednostavno napusti vašu stranicu.

Za sve što namjeravate staviti na web razmislite treba li to zaista biti tu, je li to zaista važno vama i vašim posjetiteljima, koja je zapravo svrha toga svega. (MJ)

 

Izvor: www.mashable.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox