5G povezanost je Europi ključna za ostvarenje klimatskih ciljeva

Ubrzana implementacija 5G povezanosti diljem Europe i u UK imat će trenutni učinak katalizatora za smanjenje CO2e emisija, prema novom istraživanju koje je naručio Ericsson (NASDAQ:ERIC).


Dok europske države pojačavaju napore za ostvarenje klimatskih ciljeva, nova analiza koja pokriva cijelu Europu otkriva da bi implementacija 5G tehnologije u četiri sektora s najvećim emisijama – energetskom, prometnom, proizvodnom i zgradarskom - mogla kreirati 55-170 MtCO2e manje emisija godišnje, što je učinak jednak onome uklanjanju 35 milijuna automobila, odnosno svakog sedmog automobila, s europskih prometnica.

Istraživanje pokazuje da će se najmanje 40 posto EU rješenja za smanjenje emisija ugljika do 2030. godine oslanjati na fiksnu i mobilnu povezanost.

Ta rješenja poput razvoja generatora za obnovljive izvore energije mogla bi smanjiti EU emisije za 550 milijuna tona ekvivalenta ugljičnog dioksida (550 MtCO2e), što je gotovo  polovina emisija koju je proizveo cijeli EU sektor opskrbe energijom u 2017.i 15 posto ukupnih godišnjih emisija EU u 2017., godini koja je odabrana kao mjerilo za analizu.

Kad se tome doda smanjenje uslijed primjene 5G u četiri prethodno spomenuta sektora s visokim emisijama dolazimo do ukupnog smanjenja emisija od gotovo 20 posto ukupnih godišnjih emisija EU u 2017. godini, što odgovara zbroju ukupnih godišnjih emisija Španjolske i Italije.

Unatoč potencijalu o kojem se radi, nove prognoze 5G implementacije iz godišnjeg Ericsson Mobility izvještaja dočaravaju zabrinjavajuću sliku Europe.

Na kraju 2020., otprilike 15 posto svjetskog stanovništva bilo je pokriveno 5G tehnologijom. Prema novoj prognozi, u 2027., samo tri godine prije roka za prepolovljavanje globalnih emisija kako bismo ostali na dobrom putu da ograničimo globalno zagrijavanje na 1,5ºC, globalna će implementacija još uvijek biti na tek 75 posto.

Znakovito je da se procjenjuje da će Sjeverna Amerika i Sjeveroistočna Azija do 2027. imati pokrivenost stanovništva veću od 95 posto, dok će Europa značajno zaostajati za svojim ekonomskim konkurentima s predviđenom pokrivenošću stanovništva većom od 80 posto.

Ericsson je značajno investirao u istraživanje i razvoj te razvoj energetski učinkovitih proizvoda i rješenja u svim dijelovima tehnološkog portfelja kako bi kupcima ponudio najodrživije alternative za njihove strategije modernizacije mreža.

Ericssonov proizvodni kompleks 5G pametne tvornice u Lewisvilleu u državi Teksas u SAD izgrađen je s najvišim prioritetom najbolje prakse okolišne održivosti s kraja na kraj i ugrađenim Ericssonovim vlastitim energetski učinkovitim 5G rješenjima.

Tvornica je dizajnirana na način da koristi 25 posto manje energije te da se u interijeru troši 75 posto manje vode, izbjegavajući prilikom rada 97 posto emisija ugljika u odnosu na druge usporedive građevine.

5G pametnu tvornicu Svjetski ekonomski forum dva je puta nagradio u 2021. za globalno liderstvo u postignućima koja se tiču proizvodnje nove generacije četvrte industrijske revolucije (4IR) i održivosti.

Borje Ekholm, predsjednik i CEO Ericssona izjavio je: EU i UK zadale su si ambiciozne ciljeve smanjenja ugljičnih emisija koji zahtijevaju transformacijske pomake u cijelom društvu. Ova nova analiza pokazuje da je povezanost, posebno ona putem 5G, ključna u ostvarenju ciljeva dekarbonizacije. Teško je zamisliti ostvarenje tih ciljeva bez ubrzavanja implementacije digitalne infrastrukture u cijeloj Europi kako bi se došlo na razinu drugih vodećih država i regija u razvijenom svijetu.
U Ericssonu održivost smatramo ključnom, a ne opcijom. Zbog toga je uloga koju neograničena povezanost ima u pokretanju održive budućnosti jedan od temeljnih dijelova Ericssonove kompanijske vizije. Nastavit ćemo snažno investirati, ne samo u ponudu energetski učinkovitih proizvoda i rješenja za naše kupce, nego i u naše vlastito poslovanje kao što smo to učinili u našoj 5G pametnoj tvornici u SAD-u. To je odličan primjer za rezultate koji se mogu postići u smanjenju emisija primjenom 5G proizvodnje.

Ekholm dodaje: Trenutno, u pogledu 5G implementacije, Europa šeta prema digitalnijoj niskougljičnoj budućnosti dok druge regije sprintaju u istom smjeru. Kreatori politika i regulatori ovdje trebaju odigrati glavnu ulogu shvaćanjem potencijala 5G za konkurentnost, društvo i održivost te brzim zajedničkim radom na uklanjanju praktičnih, regulatornih i financijskih barijera kako bi ljudi, poslovni sektor, industrije i društvo u cijeloj Europi mogli koristiti ove dobrobiti.

PS/SM

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox