6 zanimanja pred kojima je svijetla budućnost

Tehnološki napredak neminovno će dovesti do izumiranja nekih zanimanja, no s druge strane stvorit će nova radna mjesta za koja s pravom možemo reći da imaju svijetlu budućnost, piše portal metro-portal.hr. U nastavku pročitajte koja su zanimanja budućnosti.

Savjetnik za genetiku

Jedno od zanimanja budućnosti je savjetnik za genetiku. Savjetnici ovog tipa u suradnji s liječnicima informiraju i savjetuju osobe koje su odlučile dekodirati svoj genetski kod. Također, savjetuju ljude koji su suočeni s nasljednim bolestima i genetskim poremećajima i roditelje čija nerođena djeca imaju „problematičan“ genetski kod i veliku šansu za urođene malformacije. Stručnjaci smatraju da će biti velika potražnja za ovim zanimanjem kako cijena mapiranja gena bude sve niža.

Skrb za starije i nemoćne

Kako populacija razvijenog svijeta postaje sve starija, rast će potražnja za osobama koje će se skrbiti o starijim i nemoćnim osobama. Previđa se da će uskoro na svaku mladu osobu doći jedna starija od 65 godina. Briga za starije i nemoćne je grana medicine koja najbrže raste, a u kojoj posao mogu naći liječnici, medicinske sestre i ostalo sanitetsko osoblje.

Stručnjaci za sigurnost na internetu

Sve je veća potražnja za informatičkim stručnjacima koji su specijalizirani za sigurnost na internetu, a posla za takve stručnjake će biti sve više.

Farmeri

Projekcije kažu da će na Zemlji 2050. godine biti oko 9 milijardi ljudi, a 80 posto svjetskog stanovništva živjet će u gradovima, što bi reklo da će 20 posto stanovništva ruralnih područja biti zaduženo za prehranjivanje gradske populacije.

Podvodni varioci

Tehnološki razvoj stvara sve veću potrebu za usko specijaliziranim djelatnostima kojih je zapravo sve manje. Riječ je podvodnim variocima, osobama koje se bave instalacijom i održavanjem dizala, električarima i drugim. Zbog sve manje stručnjaka takvog profila, cijena njihovog rada može premašiti plaće visokoobrazovanih ljudi.

Stručnjaci za održivi razvoj

Krenimo redom, odnosno od definicije održivog razvoja. Lester Brown definira održivi razvoj kao razvoj koji zadovoljava potrebe sadašnjice, ali pri tome ne ugrožava budućnost budućih naraštaja. Tvrtke će u budućnosti trebati vrhunske stručnjake s područja ekologije, korporativne politike, tehnika proizvodnje kako bi zaštitili okoliš, a pri tome ne izgubili novac. (jk) 

 

Izvor: www.metro-portal.hr

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox