7 čuda modernog doba

Svijet je dobio neke nove atrakcije, čuda modernog doba koja definitivno treba vidjeti. Tportal popisao je što to točno vrijedi posjetiti.

 

Capital Gate, Abu Dhabi

Riječ je o 160 metara visokom staklenom tornju s najvećim nagibom na svijetu. Ovaj toranj u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata nakošen je za čak 18 stupnjeva, što je nekoliko puta više od nagiba poznatog Kosog tornja u Pisi. 

 

Metropol Parasol, Sevilla

Najveća drvena građevina svijeta smještena je na trgu Plaza de la Encarnacíon u španjolskoj Sevilli. Kompleks masivnih drvenih kišobrana tzv. 'gljiva inkarnacije', izgrađen je da bi se unutra smjestio arheološki muzej, tržnica, mnoštvo barova i restorana.  

 

Orbit Tower, London

 Ovaj crveni toranj umjetnici Anish Kapoor i Cecil Balmond dizajnirali su za Olimpijadu 2012., a očekuje se da će postati najposjećenija londonska atrakcija.

 

Podvodni muzej u Cancunu

Cancun je ponosni vlasnik najvećeg podvodnog muzeja na svijetu. Muzej je otvoren u moru, a jedna od osnovnih funkcija mu je zaštititi svoj koraljni greben ugrožen zbog prevelike turističke eksploatacije. Muzej je dio Nacionalnog parka Zapadna obala koji svake godine posjeti do 700 tisuća ljudi.

Park Brooklyn Bridge, New York

Novi ogroman park na obali East Rivera ispod poznatog mosta za Brooklyn, zamišljen je tako da zapuštenu obalu pretvori u niz zelenih površina. Dva početna platoa uređena su prošle godine, a ostatak je u izgradnji. Iz parka se pruža nezaboravan pogled na gradske znamenitosti.

 Muzej u Nanjing Sifangu, Nanjing, Kina

Ovaj vrlo moderan muzej suvremene umjetnosti uklopljen je u brdovit prirodni ambijent. Vijugava betonska konstrukcija na zelenim brežuljcima djeluje vrlo futuristički, ali najvažnije je da je građevina u potpunosti ekološki prihvatljiva.

Koncertna dvorana Harpa, Reykjavík

Islandska koncertna dvorana Harpa ima 1.800 mjesta, staklene stijenke u metalnim okvirima podsjećaju na kaleidoskop, a dizajnirao ju je umjetnik Olafur Eliasson uz pomoć arhitekata iz tvrtke Henning Larsen Architects. (MJ)

 

Izvor: www.tportal.hr

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox