7 savjeta kako ne živcirati suradnike

Kada radite osam sati ili više u uredu to zahtijeva da se pridržavate određenih pravila ponašanja, kako bi olakšali život sebi ali i drugima. Na radnom mjestu morate voditi računa o svojim suradnicima i ne možete si dozvoliti stvari koje možete kod kuće.U konačnici to može pridonijeti vašem uspjehu, odnosno neuspjehu na poslu i odnosu koji imate s kolegama. Iako je klišej, jedino možete promijeniti sebe i svoje ponašanje. Kako bi se što bolje slagali sa suradnicima, donosimo vam nekoliko savjeta.

 

Bez tračanja

Ljubavni život kolege ili nova frizura kolegice čine se dobrim temama za začiniti pauzu. No, suzdržite se od tračanja. Iako ne moraju biti zlonamjerni tračevi unose negativnu atmosferu u radno okruženje i stvaraju  napetosti između suradnika.  Nešto što je započelo kao jedna informacija, dok dođe do posljednje osobe imat će drugačiji smisao.

Bez ometanja

Zamislite sljedeću situaciju: pokušavate se koncentrirati na izradu izvještaja, a kolegica do vas već 20 minuta brblja na telefon, prepričavajući dogodovštine od vikenda?  Iritantno, zar ne? Isto tako, ljude često smetaju oni koji glasno govore ili glasno puštaju glazbu. Nemojte se čuditi što kolege kolutaju očima svaki put kad vam zazvoni mobitel, a primjerice na mobitelu vam svira posljednji narodnjački hit i još ga ne planirate ni stišati. Vodite računa o ovakvim stvarima, jer buka na bilo koji način dekoncentrira i ometa u poslu.

Nemojte dominirati razgovorom

Na sastancima ili razgovorima s kolegama, nemojte samo vi govoriti, već dajte priliku i vašim suradnicima da se uključe u razgovor. Na taj način ne samo da pokazujete kako poštujete njihovo mišljenje već i da se znate pristojno ponašati. Također, nemojte drugima upadati u riječ i odgovarati na pitanja koja su upućena drugima, a vi ste ih slučajno čuli.

Nemojte se svađati

Puno obveza i stres koji se gomila mogu vas dovesti do toga da počnete pucati po šavovima. Iako bi se najradije izderali na kolege i posvađali s njima obuzdajte svoju ljutnju. Poslije će vam biti žao, a možda ćete reći i stvari koje zapravo ne mislite. Uredske razmirice rješavajte hladne glave i to razgovarajući nasamo s osobom s kojom imate problem.

Bez privatnog života

Kolege koji rade s vama znaju sve o vašem prošlom izlasku, koga ste upoznali, obiteljskim problemima, ljubavnim zavrzlama i drugo. Ne znači da se ne trebate družiti s kolegama, ali na radnom mjestu se suzdržite od pretvaranja vlastitog života u sapunicu koju prati cijeli ured. Suradnici ne moraju znati sve o vašem prošlom izlasku, vašoj djeci, obiteljskim problemima, ljubavnim zavrzlamam, prekidima. Privatni život držite odvojen od posla  i pretresajte na kavama s prijateljima. A ne želite ni da šefovi pomisle kako na posao dolazite zbog druženja s ljudima.

Bez politike i vjerskih tema

Svoja vjerska uvjerenja ili mišljenja o takvim temama trebali bi ostaviti kod kuće jer se radi o osobnim temama i nehotice možete povrijediti nekog od svojih suradnika. Slično je s politikom gdje svatko ima svoje mišljenje i lagano može dođi do razmirica. Nemojte nametati svoje stavove ili pokušavati uvjeriti suradnike u njihovu ispravnost, jer na kraju svatko ima pravo na svoje mišljenje.

Urednost

Kako izgleda vaš radni stol? Kao mjesto  za rad ili … se na njemu nalaze gomile nepotrebnih papira, ostaci od ručka, nekoliko šalica od kave?  Iz koša za smeće, otpaci samo što nisu počeli ispadati? Budite uredni jer nered može jako živcirati, a nije ni ničija dužnost da sprema za vama.

 

 

 

Autor: Jasmina Kolić

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox