800 kuća i stanova na dar ratnim stradalnicima u Karlovačkoj županiji

Oko osamsto kuća i stanova na područjima posebne državne skrbi (PPDS) u Karlovačkoj županiji, odnosno oko četiri tisuće u cijeloj Hrvatskoj, moglo bi uskoro biti darovano stradalnicima Domovinskog rata koji u njima žive po rješenjima APN-a, a nisu ih mogli otkupiti po povlaštenim uvjetima, rekao je jučer na tiskovnoj konferenciji u karlovačkim sjedištu HDZ-a saborski zastupnik Branko Vukelić.

 

Uz Vukelića, izmjene i dopune Zakona o područjima posebne državne skrbi (PPDS), koje je Hrvatski sabor prihvatio u petak, predstavili su i saborski zastupnik i slunjski gradonačelnik Ivan Bogović te predstavnici s PPDS-a Karlovca, Vojnića, Plaškog i Krnjaka, koji su izmjene inicirali i na nacrtu aktivno radili. Objasnili su da će u sljedeća tri mjeseca biti donesen i pravilnik kojim će se precizirati tko će sve moći dobiti darovni ugovor, a to neće biti samo stradalnici Domovinskog rata, već i mlade obitelji i razni stručnjaci - da bi oživjeli prostori posebne državne skrbi. Osim stjecanja vlasništva nad kućama ili stanovima bit će i dalje moguće dobiti građevni materijal za gradnju novih kuća, također pod određenim uvjetima - života na tom prostoru i zabrane prodaje u roku od deset godina.

Osnovni cilj novog zakona je, kazao je Vukelić, trajno riješiti status ljudi koji godinama žive kao najmoprimci u državnim kućama, a kako nisu bili vlasnici te imovine, nisu mogli osnovati ni obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ni uzeti zajam na kuću, pa čak nisu bili ni motivirani da održavaju kuće za koje nisu znali hoće li ikada postati njihova imovina. (Hina/MJ)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox