ACTA omogućuje carinicima da odlučuju što je kršenje intelektualnih prava ?

Kontroverzni međunarodni sporazum protiv krivotvorenja ACTA neće utjecati samo na građanske slobode, nego i na gospodarstvo jer će procjena o kršenju nečijih intelektualnih prava biti stavljana u ruke carinskih službenika, piše Poslovni dnevnik.

Na negativne posljedice prihvaćanja ovog sporazuma upozoravaju i iz naše druge najveće farmaceutske kompanije – Belupa.
Možda je najveća prijetnja iz ovog sporazuma mogućnost pogranične zapljene 'sumnjivih' proizvoda, kaže glasnogovornica Belupa Snježana Foschio-Bartol.

U Belupu također napominju da ACTA omogućuje zapljenu i uništenje lijekova na granici za koje granični službenici prema svom nahođenju smatraju da je naziv proizvoda ili njegov izgled sličan zaštićenom žigu treće strane.Foschio-Bartol naglašava da se takve procjene nipošto ne bi trebale prepustiti jednostranoj i trenutnoj ocjeni graničnih službenika ''pogotovo uzimajući u obzir sve posljedice takve odluke, a posebno prekid opskrbe tržišta lijekovima.''

Belupo očekuje da će Hrvatska, potpiše li ACTA-u, iz primjene isključiti one dijelove koji se odnose na patentna prava i zaštitu povjerljivih informacija prema kojima bi carinici mogli procjenjivati krše li aktivni sastojci lijekova patente, a taj posao sada obavljaju multidisciplinarni timovi stručnjaka vještačenjima i sudskim procesima. (jh)

 

 

Izvor: Poslovni dnevnik, 13. veljače 2012.
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox