Afera "kamioni": Do kraja tjedna završni govori tužiteljstva i obrane

Bivši ministar obrane Berislav Rončević završio je svoju obranu u aferi "kamioni", a sutra će to učiniti i njegov pomoćnik i suoptuženik Ivo Bačić pa bi suđenje za zlouporabe teške više od 10 milijuna kuna trebalo završiti do kraja tjedna završnim govorima tužiteljstva i obrane.

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem Jasne Smiljanić pozvalo je USKOK i obranu optuženika da svoje završne govore pripreme za četvrtak, to jest petak, nakon što na sutrašnjem ročištu obranu iznese drugooptuženi Bačić.

Bivši ministar Rončević u svojoj je obrani odbacio sve optužbe USKOK-a koji ga tereti da je izravnom pogodbom kupio vojne kamione Iveco koji su za 10,2 milijuna kuna bili skuplji od MAN-a.

Kazao je da je sve odluke temeljio na dokumentaciji koju su mu predočili suradnici, a sve s ciljem da Hrvatska ne ispadne iz utrke za članstvo u NATO savezu.

Odgovarajući na pitanja svog odvjetnika Rončević je u završnom dijelu obrane spomenuo i bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića koji je, kaže, negativno reagirao na izvješće MORH-a Hrvatskom saboru u kojem je ukazano na lošu opremljenost Hrvatske vojske.

Mesić je to izvješće doživio kao udar vlade na njega pred utrku za drugi predsjednički mandat, iako u izvješću nije bilo ništa izmišljeno, kazao je Rončević.

Ustvrdio je i da je u proljeće 2004. iz Ureda predsjednika primio dopis u kojem ga pozivaju da sudjeluje u izaslanstvu koje treba posjetiti njemački automobilski koncern Daimler-Chryser, no Rončević na taj put nije otišao.

Nabava vojnih kamiona, kazao je, bila je i predmet državne revizije koja nije imala primjedbi na odabir tvrtke ili proceduru nabave.

Odbacio je i tvrdnje svjedoka čiji mu iskazi nisu išli u prilog. Tako je rekao da bivšeg vojnog inspektora generala Jozu Miličevića nikada nije onemogućavao u napretku, a opovrgnuo je i iskaz državnog tajnika u MORH-u Mate Rabotega da je tek nakon nekoliko godina saznao da je bio odgovorna osoba u postupku nabave kamiona.

Raboteg je bio jedan od najgorljivijih zagovaratelja nabavke vojne opreme, a kupovinu Ivecovih kamiona izravnom pogodbom branio je i na konferenciji za novinare 10. siječnja 2005., zaključio je Rončević.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox