Afera WikiLeaks: Milanović je nabrijan, Jurčić nema karizmu

Bivši je američki veleposlanik u Hrvatskoj, Robert Bradtke, poslao u SAD 2007. godine izvješće Veleposlanstva o parlamentarnim izborima u Hrvatskoj. U tom je izvješću Zoran Milanović okarakteriziran kao nepredvidljiv, Ljubi Jurčiću pripisan je nedostatak karizme i sadržaja, a bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću zbunjenost i rastrganost zbog neznanja koga podržati.

 

Dokument je, s ostalih dvjestotinjak izvješća, iscurio na internetskoj stranici WikiLeaks, a prenosi ga Jutarnji list. Isti je poslan u SAD s oznakom povjerljivo i naslovom ''Izbori 2007: Profil glavnog takmaca - oporbeni SDP''. Dokument je sastavljen od komentara i analiza analitičara američke ambasade važne događaje i glavne aktere same predizborne kampanje.  Na spomenutim je izborima Ivo Sanader odnio pobjedu i drugi mandat koji neslavno završio njegovim ''odlaskom i bijegom''  s čela stranke.

Analiza se ticala najviše, kako se u izvješću naziva, jedinog ozbiljno protivnika HDZ-a, a to je SDP. U izvještaju stoji kako se u tijeku kampanje razlika između ove dvije stranke smanjila unatoč uvjerenju s početka izbora kako će SDP maknuti HDZ s vlasti. Navodi se i kako je SDP vodio isključivo negativnu kampanju, ističući sve negativnosti učinka HDZ-a, a pritom nije davao nikakav novi sadržaj. Osim toga SDP je u istim izborima izbacio dvojicu kandidata, Jurčića i Milanovića, pa je glasačima predstavljena ''disperzirana struktura vrha SDP-a nasuprot snažnom kontrastu HDZ-ovog kandidata Ive Sanadera'', piše Jutarnji list. Sam je Sanader, navode, opisao vodstvo istog kao ''dva kormila bez kormilara''.

Amerikanci su naveli tri glavne ideje koje pokreću kampanju SDP-a:

Osjećaj da je HDZ arogantna i korumpirana stranka
Nezadovoljstvo utjecaja dijaspore i Katoličke crkve na hrvatsku politiku
Uvjerenje da su Hrvati spremni na promjene.

Prednost SDP-a na početku izbora Amerikanci su okarakterizirali činjenicom da se javnost više interesirala za stranki koja je kratko prije izbora izgubila dugogodišnjeg predsjednika, Ivicu Račana, a kandidirala novog Zorana Milanovića. Također navode kako se SDP-ovo vodstvo smanjivalo, pa je im nekoliko dana prije izbora bilo vrlo teško reći tko će pobijediti.

Američki su diplomati Milanovića opisali kao '' utjelovljenje nove energije i snage u SDP-u'' dok  su Jurčića komentirali kao političara koji u kampanji nije pokazao držanje i karizmu državnika, piše Jutarnji list. (S.J.)

 

Izvor: Jutarnji list, izdanje 1.12.2010.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox