Agrokor preuzima Roto Dinamic - obična kupnja ili monopol?

Ivica Todorić, vlasnik Agrokora, kupuje tvrtku s godišnjim prometom od gotovo 600 milijuna kuna - Roto Dinamic i dobiva veletrgovca za HoReCa kanal, piše Poslovni dnevnik.

Koncern Agrokor je prošlog mjeseca Agenciji za tržišno natjecanje (AZTN) prijavio preuzimanje tvrtke Roto Dinamic, veletrgovca i distributera alkoholnih i bezalkoholnih pića te ostalih proizvoda za ugostitelje, potvrdila je AZTN.

Obična kupnja ili potpuni monopol?

Iako Agrokor već u sustavu Konzuma ima veleprodaju Velpro, akvizicijom Roto Dinamica dobiva veletrgovca za HoReCa kanal (u čemu se Velpro nije jače pozicionirao). Približavanje Roto grupe i Agrokora prije 3 godine bilo je snažan udarac za Gastro grupu, tvrtku u koju je nekad bilo udruženo tridesetak trgovčkih firmi specijaliziranih za HoReCa kanal, a upravo je Roto bio vodeći među njima. Iz Gastro grupe su izašli i Roto i tvrtka Alfa Dinamic.

S obzirom da Velpro ne posluje kao zasebna tvrtka, već pod okriljem Konzuma, moguće je da se i Roto Dinamic s vremenom u potpunosti inkorporira u Konzum.

Već godinama aktualne su kritike na preveliki tržišni udio Konzuma. Iz Agrokora se konstantno brane da njihov udio ne prelazi više od 30 posto, te da je tržište maloprodaje vrlo dinamično.

Na odluku Agencije pričekat ćemo do kraja godine ili najduže šest mjeseci. (jh)


 

Izvor: Poslovni dnevnik, 12. rujna 2011.
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox