AI: Romi su u Sloveniji diskriminirani

Amnesty International u svojem najnovijem izvještaju govori kako gotovo 100 posto stanovništva Slovenije ima pristup pitkoj vodi, a onaj preostali dio koji nema su Romi, piše index.hr. Osim pristupa pitkoj vodi, zamjerano i to što Romi u Sloveniji imaju uskraćena prava na adekvatno stanovanje.

 

 

Amnesty International  izvještava da - mnoge romske zajednice suočavaju s velikim poteškoćama u pribavljanju čak i minimalnih količina vode za piće, kuhanje i osobnu higijenu, prenosi index.hr. Programska direktorica AI-ja za Europu i središnju Aziju Nicola Duckworth smatra da - sustavna diskriminacija mnoge Rome u Sloveniji osuđuje na život bez osnovnih javnih usluga. Njihova cjelokupna egzistencija je ugrožena – počevši od zdravlja, do obrazovanja djece i mogućnosti zapošljavanja.

Romi su Sloveniji su nezaposleni 

Većina Roma smjestila se na jugoistoku i sjeveroistoku Slovenije. Romi žive i u urbanim područjima, uključujući i glavni grad Ljubljanu. Nezaposlenost Roma u nekim krajevima iznosi i 90 posto. Na jugoistoku zemlje od 20 do 30 posto romskih naselja nema nikakvog pristupa pitkoj vodi - navodi se u priopćenju AI-a, prenosi index.hr. Eto, nije samo da su prema Hrvatima Slovenci blagonakloni.(mš)

 

 

 

 

Izvor: www.index.hr

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox