Airbus otvorio tvornicu u Francuskoj gdje će proizvoditi "štedljive" zrakoplove

Europski proizvođač zrakoplova Airbus otvorio je u Francuskoj tvornicu za proizvodnju zrakoplova tipa A350 , čime je ušao u novu fazu utrke s američkim Boeingom za ekonomičniju potrošnju goriva i veću dobit. 

Tvornicu u Toulouseu svečano je otvorio francuski premijer Jean-Marc Ayrault a dobila je ime po "ocu Airbusa" Rogeru Beteilleu, pioniru dvomotornih putničkih zrakoplova dugog doleta. U tvornici će se proizvoditi model zrakoplova A350, projektiran kao Airbusov odgovor na Boeingov model 787 Dreamliner i kao europski doprinos novoj generaciji zrakoplova koji bi trebali smanjiti račune za gorivo upotrebom uglavnom laganih materijala od ugljikovih spojeva, umjesto težeg aluminija.

Airbus i Boeing očekuju da će ukupna potražnja za zrakoplovima srednje veličine i dugog doleta premašiti 6.000 u idućih 20 godina. Predviđaju također da će njihova upotreba rezultirati uspostavom novih zračnih ruta koje će zaobilaziti krcate glavne zračne luke. To tržište vrijedno je nekoliko stotina milijardi dolara i moglo bi zasjeniti najveće modele mlaznih zrakoplova kao što su Airbus A380 superjumbo i najnovija verzija Boeinga 747. Dvije tvrtke suočavaju se pritom s velikim izazovima u gradnji revolucionarnih zrakoplova koji se proizvode od ugljikovih vlakana koja su istodobno čvršća i lakša od metala, ali poskupljuju proizvodnju. Procjenjuje se da će proći više godina prije no što Airbusov A350 i Boeingov 787 počnu donositi dobit.

U Airbusu najavljuju da će model A350 poletjeti idućeg ljeta a trebao bi biti uveden u promet u drugoj polovici 2014., godinu dana kasnije no što je prvotno planirano. Tri različita modela zrakoplova moći će prevoziti od 270 do 350 putnika. Konkurentski Boeingov 787 pušten je u promet prije godinu dana u Japanu a prve su isporuke kasnile tri godine zbog komplikacija u proizvodnji i u globalnom opskrbnom lancu.

Airbusova tvornica u Toulouseu prostire se na površini od 74 tisuće kvadratnih metara a počela je s proizvodnjom prvog zrakoplova A350 koji nikada neće poletjeti i prije službenog današnjeg otvorenja. Model će biti rastavljen kako bi njegovi dijelovi bili podvrgnuti testu izdržljivosti. Sada počinje puna proizvodnja a prvi let zakazan je iduće godine. U Airbusu predviđaju da će do druge polovine 2018. proizvoditi 10 zrakoplova mjesečno. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox