Airbus s kineskim Sinopecom razvija zeleno gorivo za avione

Europski proizvođač zrakoplova Airbus objavio je da je s kineskom naftnom kompanijom Sinopec udružio snage na razvoju standarda i opskrbe alternativnim gorivom u Kini, koja spada među najbrže rastuća tržišta zrakoplovnih usluga u svijetu.

China Petroleum and Chemical Corporation (Sinopec), jedna od najvećih kineskih energetskih kompanija, i Airbus razvijaju i promiču proizvodnju goriva za zrakoplove iz obnovljivih izvora za redovitu komercijalnu upotrebu u Kini, navodi se u priopćenju. Sinopec je pomoćni partner koji pomaže vladi da utvrdi kineski certifikat za alternativna goriva u zrakoplovstvu koja bi se proizvodila od lokalno uzgojenih poljoprivrednih sirovina, istaknuo je Airbus.

Sinopec će razviti gorivo vlastitom tehnologijom u tvornici nedavno izgrađenoj u Hangzhouu u blizini Šangaja. Ta rafinerija spada među rijetke u svijetu koje imaju kapacitete za masovnu proizvodnju zrakoplovnog goriva iz biomase, priopćio je Airbus. Tvrtka nije objavila kada će započeti proizvodnju, ali je glasnogovornica kazala da će pripreme vjerojatno potrajati "oko godinu dana".

Airbus je već uključen u slične projekte u cijelom svijetu, ali Kina predstavlja veliki korak naprijed budući da je riječ o jednom od najbrže rastućih tržišta za zračni prijevoz. Početkom rujna Airbus je prognozirao da će proizvođači zrakoplova od 2012. do 2031. godine isporučiti ukupno oko 28.200 zrakoplova prijevoznicima širom svijeta, a oko 35 posto tog broja trebale bi naručiti azijske aviokompanije. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox