Ako dobijete otkaz, država će vam otplaćivati kredit

Vlada je dosad, što se tiče prve kupnje stana, najavila poticaje u vidu nižih kamata, a spominjalo se i dodatno oporezivanje banaka, no do njega ipak neće doći, piše Novi list. Još jedan novitet u cijeloj "poticaj stanogradnji" priči je i obećanje Vlade da će onim građanima koji uzmu povlašteni kredit, a u procesu otplate ostanu bez posla, država vraćati kredit.

 

Banke će za kupnju prvog stana građanima nuditi kredite s kamatom od 4,95 posto, što je najniža kamata na stambene kredite jer se ona uglavnom kreće oko 6,5 posto. Premijerka Jadranka Kosor je jučer na sastanku s predstavnicima sedam najvećih banaka koje djeluju u Hrvatskoj dogovorila i to da će država onim građanima koji uzmu kredit i prije kraja otplate dobiju otkaz, otplaćivati kredit dok se ponovo ne zaposli, a uglavnom od tri do najviše pet godina. S obzirom da su otkazi dosta česta stvar danas, ovo se čini kao dobra "navlakuša" za kredite, a možda je Vlada jednostavno poslušala upute HNS-ovca Radimira Čačića koji je Vladi predložio da radije otplaćuje kredite građanima koji su izgubili posao.

Jedan od najvećih problema banaka kad je u pitanju nevraćanje kredita, upravo je gubitak posla, a stručnjaci predviđaju da bi u proljeće sljedeće godine takve vrste kredita mogle zauzimati 15 posto ukupnih kredita. Sada čine nešto više od 10 posto.

Vlada je vrlo ponosna na svoj projekt i predviđa da bi se na ovaj način u 2011. moglo prodati oko tisuću stanova, dok procjenjuje da bi 10 do 12 posto kupaca moglo trebati pomoć Vlade u otplati kredita. E sad čekamo reakcije na novine. (MJ)

 

Izvor: Novi list. 17. veljače, 2011.

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox