Aluminij u gubitku zbog visoke cijene struje

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Direktor mostarskog Aluminija Ivo Bradvica izjavio je kako će ta kompanija ovu godinu poslovati s gubitkom te ponovno upozorio na probleme koje ta tvrtka ima zbog visoke cijene električne energije. 

Situacija se dodatno zakomplicirala zbog duga Aluminija prema Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, pa je Elektroprivreda nedavno blokirala račun Aluminija, a račun je, nakon dogovora, jučer odblokiran, izvijestio je Bradvica na konferenciji za novinare. Upozorio je i da je EP Herceg-Bosne poskupljenjem električne energije dovela Aluminij do ruba gašenja proizvodnje.

Ove uvjete za plaćanje električne energije ne možemo prihvatiti. Ne da nećemo, nego ne možemo jer ćemo ovu godinu sigurno završiti s gubitkom, ustvrdio je direktor Aluminija iz Mostara, tvrtke u kojoj je hrvatska Vlada 12-postotni vlasnik.

Bradvica je kazao i kako Aluminij i mostarska Elektroprivreda još nisu potpisali ugovor o isporuci 125 megavatsati električne energije za sljedeću godinu, a zbog, kako ističe, iznimno nepovoljne cijene u odnosu na svjetsku cijenu aluminija. Po podacima koje je iznio, Aluminij je dužan Elektroprivredi HZ HB 19,9 milijuna konvertibilnih maraka (oko 10 milijuna eura).

No, nedugo nakon konferencije u Aluminiju, čelnici Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne održali su konferenciju za novinare na kojoj su iznijeli podataka da je Aluminij za struju dužan oko 15 milijuna eura te ustvrdili da to ugrožava opskrbu 200.000 njihovih korisnika. Po ranije objavljenim podacima, mostarski Aluminij prvo je tromjesečje ove godine poslovao s gubitkom od oko 10 milijuna eura. Kao glavni razloge tom gubitku iz mostarske su kompanije bili naveli krizu, visoke cijene električne energije i niske vrijednosti metala aluminija na londonskoj burzi, zbog čega je Aluminij proveo oštre mjere štednje. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox