Amano očekuje rast nuklearnog sektora u svijetu

Prvi čovjek Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukiya Amano izjavio je kako očekuje u svijetu rast proizvodnje struje iz nuklearne energije unatoč havariji nuklearne elektrane Fukushima u Japanu.

 

Sigurno je da će broj nuklearnih reaktora nastaviti rasti, iako ne tako brzim ritmom kao ranije -rekao je Amano nakon sastanka s japanskim premijerom Naotom Kanom. Kan zagovara postupno uklanjanje nuklearnih elektrana u Japanu koji se nalazi na trusnome području. Neke zemlje, među njima Njemačka, promijenile su politiku prema razvoju nuklearne energije, no brojne druge drže da su im nuklearni reaktori potrebni, napose u borbi protiv emisija plinova s učinkom staklenika - rekao je Amano te naglasio da je - važno jamčiti sigurnost nuklearnih postrojenja. Direktor IAEA-e u ponedjeljak je posjetio Fukushimu i razgovarao s ljudima koji su bili izloženi radijaciji iz Fukushime. Četiri od šest reaktora elektrane Fukushima Daiichi teško su oštećeni od 11. ožujka kada je regiju pogodio snažan potres i tsunami, što je izazvalo najgoru nuklearnu katastrofu nakon černobilske u Ukrajini 1986.

IAEA ima znanje i iskustvo u dekontaminiranju i upravljanju nuklearnim otpadom i pomoći će Japanu, rekao je Amano. U Japanu je zaustavljeno 36 od 54 reaktora zbog potresa ili održavanja. Kan zagovara postupno smanjenje nuklearnog sektora i nametnuo je stroge testove otpornosti na prirodne katastrofe i druge opasnosti kao uvjet za ponovo puštanje u rad. U lipnju je IAEA kritizirala reakcije Japana nakon nesreće u Fukushimi jer nije proveo konvenciju o pomoći koju je ta UN-ova agencija propisala za slučaj nesreće. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox