Amanresort u Cavtatu – projekt je odgođen, ali će biti dovršen

Nepovoljne okolnosti koje okružuju izgradnju Amanresorta u Cavtatu višestruke su ali uskoro će biti razriješene. Istina je da je projekt u ozbiljnom kašnjenju, ali Petros Stathis nije i neće odustati od ove investicije. Investicija u Amanresort u Cavtatu i dalje je u tijeku. Projekt je kašnjenju zbog različitih faktora, većina kojih je izvan kontrole i nije nikakva krivica investitora.

- Uvjeren sam da će projekt Amanresorts Cavtat biti uspješno dovršen i zajedno s drugim Aman projektima u blizini – Amanresorts Venecija i Sveti Stefan- postati zvijezda turističkog sektora jugoistočne Europe – rekao je Petros Stathis, glavni investitor u projekt.

Kompleksne okolnosti koje su dovele do trenutne situacije mogu se podijeliti na dva ključna smjera. S jedne strane, postojali su problemi u kompaniji koja je osnovana u Hrvatskoj i koja se trebala brinuti o projektu. S druge strane, cijeli lanac luksuznih hotela Amanresorts prošao je kroz proces promjene vlasništva u prošloj godini, i ta promjena bila je zahtjevna. Ono što je u ovom trenutku važno istaknuti je da će obje okolnosti uskoro biti potpuno riješene.

Gradnja Aman resorta u Cavtatu prvobitno je pokrenuta od strane japanske kompanije koja je za građevinske radove zadužila tvrtku koja je nakon financijskih poteškoća završila u stečaju. U takvim okolnostima nekoliko potencijalnih lokalnih investitora pristupilo je gospodinu Petrosu Stathisu, koji im je bio poznat iz projekta Aman Sveti Stefan i pozvalo ga da s njima uloži u projekt nakon isplate bivših investitora.

Iako je gospodin Stathis preuzeo kontrolu nad vlasništvom u to vrijeme dogovoreno je da će zemljište i cijeli projekt biti preseljen u novu kompaniju, u kojoj će sudjelovati i lokalni partneri. Imovina je u dobroj vjeri prenesena u novu vlasničku kompaniju – Bonvena Hoteli, ali na žalost lokalni partneri nisu uspjeli ispuniti svoje obaveze i odlučeno je da se ili vlasništvo vrati na prijašnju kompaniju, s obzirom da cijena nije bila plaćena od strane Bonvene, ili da prenesu većinu Bonveninih dionica gospodinu Stathisu, sa zadržavanjem lokalnih partnera (Ivaniš i Balić). Sve uključene strane žele prenijeti većinsko vlasništvo Bonvene na gospodina Stathisa ali da bi to bile u mogućnosti dubinska analiza i ugovori koji su u pitanju moraju biti uspješno riješeni na investitorovo zadovoljstvo. Ukoliko će to predugo trajati ili ne bude učinjeno kako treba, primijeniti će drugo rješenje.

Naime, za vrijeme ovog procesa koji i dalje traje, dubinska analiza pokazala je kako između ostalog postoji nekoliko ugovora upitne vjerodostojnosti i sadržaja prethodno potpisanih s raznim lokalnim partnerima koje je nužno provjeriti kako bi se izbjegle tužbe i zakonske obaveze njihovih potpisnika. Ovu stavku nužno je razriješiti kako bi se izbjegle greške prethodnih vlasnika, posebice u vezi građevinske kompanije, čiji financijski kapacitet mora biti solidan i zadovoljiti zahtjeve banaka koje financiraju projekt, kako bi se osiguralo uspješno privođenje projekta kraju.

Upravo ovaj proces jedina je i finalna prepreka završetku dubinske analize Bonvena Hotela nakon koje će Petros Stathis preuzeti njihovu punu kontrolu i bez odlaganja pristupiti ulaganju sredstava potrebnih za reaktivaciju projekta i plaćanje postojećih obaveza koje kompanija ima, i za koje naravno u ovom trenutku još nije zadužen.

Gospodin Stathis uvjeren je kako će po završetku ove procedure Amanresorts Cavtat biti uspješno završen. Činjenica da su mu nedavno pristupili brojni investitori zainteresirani za ulaganje u ovaj privlačni projekt, među kojima i Ong Ben Seng, dodatno pojačava to uvjerenje. Što se tiče drugih medijskih spekulacija, koje se tiču odnosa gospodina Stathisa i gospodina Phua, koji je uhićen prošle godine u SAD-u, gospodin Stathis želi da jedna stvar bude jasna.

- Jedna organizacija pod imenom CIV koja se predstavlja kao neovisna ali zapravo pripada novinama ‘Vijesti’ pokušava predstaviti prijateljski odnos s gospodinom Phua kao veliki skandal. Ovi mediji gledaju na mene kao na konkurenciju, jer i sam posjedujem dva novinska izdanja – Dnevne novine i Pobjedu, i koriste ovu priliku da me ocrne. Želim jasno reći da nemam nikakve veze sa slučajem gospodina Phua. Za sebe i za svoje kompanije angažirao sam odvjetnike kako bi zaštitio naše dobro ime na sudovima u Crnoj Gori – rekao je Stathis.

Drugo pitanje važno za slučaj Amanresorta u Cavtatu promjena je vlasništva cjelokupnog Amanresorts luksuznog hotelskog lanca. U posljednjem kvartalu 2014. lanac je dobio nove vlasnike i došao pod vodstvo Vladislava Doronina. Novi vlasnici Amana zajedno s novim menadžmentom i stručnjacima detaljno su revidirali poslovni i plan gradnje projekta u Cavtatu, i osjetili su potrebnim učiniti neke promjene kako bi projekt zadovoljio njihove zahtjeve. Naravno, i ove promjene značile su dodatno usporenje završnih planova. Sve ukazuje na to da će s unošenjem ovih izmjena projekt biti još izvanredniji. (PS/Z.R.)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox