Ameri vele: Presuda generalima nije ocjena hrvatskog Domovinskog rata

Nepravomoćna presuda hrvatskim generalima na Haaškome sudu nije ocjena hrvatskog Domovinskog rata, kaže se u priopćenju koje je nakon izricanja haaške presude generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču izdalo američko veleposlanstvo u Hrvatskoj.

 

Presuda u ovom predmetu nije ocjena hrvatskog Domovinskog rata. Hrvatska je imala legitimno pravo obraniti svoju neovisnost i teritorijalnu cjelovitost. Osim toga, ICTY istražuje pojedinačne slučajeve. Njegove odluke ne predstavljaju opće povijesne ocjene pravednosti ili nepravednosti ratova u bivšoj Jugoslaviji - kaže se u priopćenju i dodaje da odluka haaškoga suda ni na koji način neće utjecati na "bliske, izvanredne odnose između Sjedinjenih Država i Hrvatske".

U priopćenju se podsjeća da su Sjedinjene Države 7. travnja 1992. "priznale Hrvatsku kao neovisnu i suverenu zemlju te eksplicitno priznale predratne republičke granice kao međunarodno priznate granice Republike Hrvatske". Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda također je svojom rezolucijom iz 1993. priznalo teritorijalnu cjelovitost Hrvatske - dodaje se.
Nadamo se da će u ovom teškom trenutku hrvatski narod, koji cijeni svoju borbu i žrtvu, s vjerom gledati u budućnost kao ponosan, neovisan i demokratski narod
- kaže se u priopćenju. Pozivamo na poštovanje procesa do donošenja konačne presude - dodaje se.

Sjedinjene Države podupiru i poštuju rad Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) kao međunarodno priznatog pravnog tijela, odobrenog od strane Vijeća sigurnosti UN-a, radi procesuiranja ratnih zločina povezanih s ratovima u bivšoj Jugoslaviji te uvažava njegove znatne napore u donošenju ove prvostupanjske presude, kaže se u priopćenju američkoga veleposlanstva. Svjesni smo da su rane još svježe i da ova presuda može potaknuti različite emotivne reakcije. Suosjećamo sa stradalnicima rata i njihovim obiteljima te odajemo poštovanje njihovoj žrtvi. Nadamo se da će svi imati na umu važnost okrenutosti prema budućnosti i očuvanja duha tolerancije i pomirenja koji je bio temelj napretka tijekom posljednjih petnaest godina i koji je jamac da se takav tragični rat više nikada ne dogodi - kaže se u priopćenju. (Hina/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox