Amerikanci biraju predsjednika

Foto: bostinno.com

Amerikanci biraju novog predsjednika. Glasovanje na predsjedničkim izborima u ponoć su otvorili stanovnici dvaju malih mjesta u saveznoj državi New Hampshire.

U prve 43 sekunde 6. studenoga u Dixville Notchu aktualni američki predsjednik i demokratski kandidat Barack Obama dobio je pet glasova, a isto toliko i njegov republikanski protukandidat Mitt Romney. Tradicija je takva od 1948. Mjestašce Dixville Notch, smješteno blizu granice s Kanadom, zajedno sa susjednim Hart's Locationom broji gotovo 120 stanovnika. U Hart's Locationu Obama je osvojio 23 glasa, a Romney devet, piše HRT

Dixville Notch je svake četiri godine u središtu pozornosti cijelog SAD-a jer se njegovi stanovnici prvi izjašnjavaju na izborima. Stvar je osobnog ponosa i prestiža da svi stanovnici s pravom glasa na birališta izađu što prije. Suprotno tradiciji, ove godine birači nisu mogli glasovati u plesnoj dvorani luksuznog hotela starog 150 godina jer se zdanje renovira, pa je desetero birača svoju građansku dužnost obavilo u skijaškoj kolibi.

Na birališta bi trebalo izaći više od 90 milijuna ljudi

Dio američkih medija je dan uoči predsjedničkih izbora objavio prognoze izbornih rezultata dobivene ne temelju posljednjih anketa na nacionalnoj razini i u tzv. državama-bojištima prema kojima predsjednik Barack Obama osvaja drugi mandat s više od 270 elektorskih glasova i tek neznatnom većinom ukupnih glasova birača.

The New York Times u svom izbornom blogu FiveThirtyEight, nazvanom po 538 članova Elektorskog kolegija, prognozira da Obama osvaja 307 elektorskih glasova prema 231 za Romneya, uz 50,6% ukupnih glasova birača, prema 48,5% za Romneya. Obama prema tom izračunu ima 86,3% izgleda za pobjedu, a Romney samo 13,7%. (HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox