Amerikanci će za Valentinovo potrošiti 17 milijardi dolara

Stigao je dan kada darivate najdraže, ali i dan koji je samo jedan od onih kada svjetska ekonomija ostvaruje ekstra profit. Očekuje se da će ove godine u SAD-u potrošnja na poklone premašiti 17 milijardi dolara.

Zemlja iz koje cijeli svijet preuzima potrošačke navike i ove će godine donijeti veliku potrošnju i zaradu povodom Valentinova. Prema National Retail Federation Amerikanci će ove godine na poklone potrošiti 17, 6 milijardi dolara ili 100 milijardi kuna. Iznos je posebno zanimljiv ako se uzme u obzir da je novi prijedlog proračuna Hrvatske težak 118 milijardi kuna. Od toga će svaki Amerikanac potrošiti 126 dolara što je porast od osam posto u odnosu na prošlogodišnjih 116 dolara. To je ujedno i vrh potrošnje kada se gleda podatke iz posljednjih deset godina.

Najviše novca odlazi na nakit, više od četiri milijarde dolara, a čak 19 posto u anketi se izjasnilo da će kupovati upravo nakit. Nakon nakita najviše se troši na izlaske, cvijeće i slatkiše. Od 126 dolara na partnera ispitanici će potrošiti 74 dolara, a 25 dolara na djecu dok na ostale članove obitelji otpada 7 dolara. Zanimljivo je kada se promatra omjer potrošnje kod muškaraca i žena. Tako se očekuje prosjek potrošnje za muškarce od 168,74 dolara dok će žene potrošiti gotovo dvostruko manje, 85,76 dolara.

Hrvati i Valentinovo

A gdje je su u cijeloj priči o Valentinovu Hrvati pokazalo je jedno istraživanje provedeno na 300 ispitanika. Rezultati Heinekenovog istraživanja pokazuju da nešto manje od polovice ispitanika,47% slavi Valentinovo, a od toga 57% otpada na populaciju od 25-35 godina.  Da znaju što je ljubav pokazalo je i 31% ispitanika koji su izjavili da će ove godine dragim osobama za Valentinovo pokloniti puno ljubavi. Istraživanje je pokazalo da Hrvati uglavnom nisu vješti u pjevanju serenade dragim osobama. Naime, svega 27% ispitanika otpjevalo je serenadu dragoj osobi a oni koji to nisu učinili, opravdavaju se time da „nemaju dobar glas“ (41%) ili pak „ne znaju kako otpjevati serenadu“ (47%). (HT)

 

Izvor: www.forbes.com

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox