Amnesty International novoj vladi: Istražite Šeksa

Amnesty International (AI) ponovno je aktualizirao pitanje odgovornosti za ratne zločine Vladimira Šeksa i Davora Domazeta – Loše. Iz AI-a novoj su vladi poručili da treba iskoristiti priliku da prekine s pogreškama prijašnjih vlada, prenosi Večernji list.

Unatoč javno dostupnim sumnjama da su odgovorni za ratne zločine, država nije pokrenula istrage protiv nekih visokih državnih i vojnih dužnosnika, poručuje Nicola Duckworth, ravnateljica te organizacije nadležna za Europu i Središnju Aziju . U izvješću Amnesty Internationala posebno je istaknut potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, o čijoj se navodnoj zapovjednoj odgovornosti za zločine u Istočnoj Slavoniji govorilo i tijekom suđenja Branimiru Glavašu. Imenom je spomenut i Davor Domazet-Lošo, umirovljeni admiral i bivši načelnik Glavnog stožera, za kojega su se tijekom suđenja Mirku Norcu i Rahimu Ademiju pojavile informacije o mogućoj odgovornosti za zločine u akciji Medački džep.

 Ako Hrvatska ne riješi sve te probleme u kratkom roku, ostat će visjeti pitanje je li ispunila obaveze vezane za zaštitu ljudskih prava ili uvjete za članstvo u EU , rekla je Duckworth. (jh)

 

 

Izvor: www.vecernji.hr
Foto: Boris Scitar/PIXSELL

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox