Analitičari: Hrvatskom turizmu pogoduje situacija u Grčkoj

U srpnju je zabilježeno 2,89 milijuna turističkih dolazaka te 18,46 milijuna turističkih noćenja, prema podacima DZSa. U odnosu na srpanj prošle godine broj turističkih dolazaka je gotovo na istoj razini, odnosno manji je za tek 0,3%, dok je broj noćenja veći za 3,6%.

Podaci za prvih sedam mjeseci pokazuju da je od siječnja do srpnja ostvareno 6,45 milijuna dolazaka i 32,1 milijuna noćenja. U odnosu na isto razdoblje prošle godine broj dolazaka je porastao za 2,4%, a broj noćenja za 3,8%. Rastu dolazaka i noćenja pridonijeli su isključivo inozemni turisti, dok je broj noćenja i dolazaka domaćih turista manji nego prošle godine. U strukturi noćenja prema zemlji iz koje strani turisti dolaze, najviše noćenja i dalje ostvaruju turisti iz Njemačke (21,3%), Slovenije (12,9%) i Austrije (9,2%), a slijede Česi (8,4%), Talijani (5,7%) i Poljaci (5,5%).

I u nastavku središnjeg dijela turističke sezone očekujemo dobre rezultate što se tiče fizičkih pokazatelja, odnosno očekujemo rast turističkih dolazaka i noćenja. U nepovoljnim gospodarskim uvjetima u eurozoni do izražaja dolazi prednost Hrvatske kao auto-destinacije, relativno lako dostupne za zemlje iz kojih tradicionalno dolazi najveći broj turista (Njemačka, Italija,Slovenija, Austrija) te razmjerno niske cijene smještaja (zahvaljujući relativno visokom udjelu privatnog smještaja).

I neizvjesnost situacije u Grčkoj, kao našem izravnom konkurentu, trebala bi se pozitivno odraziti na kretanje fizičkih pokazatelja u središnjem dijelu turističke sezone. Iako očekujemo rast deviznih priljeva od turizma, usporavanje, odnosno pad gospodarske aktivnosti na našim emitivnim tržištima zasigurno će ograničiti i financijske rezultate ovogodišnje sezone, zaključuju analitičari RBA. (jk)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox