Angela Merkel ima tajni plan za europski gospodarski rast

Angela Merkel navodno ima tajni plan za spas eurozone od šest točaka, koji bi trebao potaknuti gopodarski rast Europe, javlja tportal.

U još uvijek misterioznom planu od šest točaka uključene su i porezne olakšice za zemlje u krizi, poput Grčke.

Mjesecima je Angela Merkel uvjeravala ostale čelnike država Europske unije, kao i cijelu europsku javnost da je put radikalne štednje jedini način izlaska i krize eura. Zato je i prije nekoliko mjeseci u Bruxellesu progurala Fiskalni pakt, kojim se 25 od 27 članica EU obavezalo radikalno smanjiti svoje budžetske deficite, ali se agonija zajedničke europske valute – nakon dva mjeseca predaha – nastavila s još većim intenzitetom.

Neformalni summit šefova EU u srijedu je pak pokazao sve veću usamljenost Njemačke u otporu prema uvođenju euro-obveznica, čemu se još protive samo Finska i Danska, dok ostale države smatraju da bi se time situacija konačno stabilizirala.

U takvoj situaciji nije iznenađujuće što se iz Merkeličine vlade u javnost pustila informacija o tajnom planu od šest točaka, koji bi trebao potaknuti gospodarski rast u EU. Kako javlja njemački tjednik Der Spiegel, jedna od ideja je uspostaviti posebne gospodarske zone u EU, naročito u južnim državama najviše pogođenim krizom, kako bi se poreznim olakšicama i smanjivanjem papirologije privukli strani investitori. Nadalje, Merkel planira predložiti osnivanje posebnih ustanova ili fondova za privatizaciju, čiji bi zadatak bio prodati tvrtke u državnom vlasništvu. Jedna od ideja je i organiziranje tržišta rada po njemačkom modelu, što podrazumijeva i lakše otpuštanje radnika. (jh)

 

 

Izvor: www.tportal.hr

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox