Ankete: Većina Britanaca želi referendum o članstvu u EU

Negativni odgovor Davida Camerona na fiskalni pakt na europskom summitu prije deset dana ojačao je premijera u ispitivanjima javnog mnijenja i potaknuo zahtjeve za referendumom o članstvu Velike Britanije u Europskoj uniji, pokazuju rezultati ispitivanja instituta ICM, objavljeni u nedjelju u Sunday Telegraphu.

 

Prema tom istraživanju, 35 posto ispitanika sklono je referendumu o članstvu u Europskoj uniji tijekom godine, 16 posto ih želi referendum prije raspuštanja parlamenta za četiri godine, a još osam posto prije kraja sljedećeg isteka parlamenta.

Samo 25 posto ispitanika protivi se referendumu dok 16 posto nema mišljenje. Premijer je dosad zaustavljao zahtjeve za referendumom o članstvu u Europi koji su dolazili od euroskeptika iz njegove stranke.

Konzervativna stranka na vlasti ojačana je premijerovim istupom na europskom summitu: konzervativci prema ispitivanju mnijenja dobivaju 40 posto potpore što je njihov najviši rezultati nakon parlamentarnih izbora u svibnju 2010.godine. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox