Apple najvrijedniji brend na svijetu

Apple je najvrjedniji brend na svijetu čija se vrijednost procjenjuje na 70,6 milijardi dolara, pokazalo je istraživanje o 500 najvrjednijih brendova na svijetu, piše brandirectory.com

U vrijeme kada je na tržištu sve više proizvoda vrijednost brenda postala je odlučujući faktor kod kupaca da se odluče za kupovinu. Upravo zbog toga svake godine procjenjuje se vrijednost brandova. Konzultantska kuća BrandFinance objavila je godišnji izvještaj o 500 najvrjednijih brendova na svijetu. Vrh ljestvice drže kompanije iz IT sektora pa je tako uvjerljivo prvi Apple koji je pretekao Google i postao najvrjedniji brand u 2012. Godini. Tako se vrijednost Appleova brenda procjenjuje na vrtoglavih 70, 6 milijardi dolara. Brandove je rangiralo 500 najboljih tvrtki na svijetu.

Čini se da su se potrošači unatoč kriznim vremenima odlučili kupovati provjereno unatoč većim cijenama koje za to moraju platiti. Životni stil tehnoloških brendova dominira na ljestvici, te su u odnosu na prošlu godinu pojačali svoje pozicije za 79 posto. Na ovogodišnjoj listi Global 500 nalazi se 49 tehnoloških kompanija, navodi BrandFinance.

Nakon Apple slijedi Google, Microsoft i IBM. Zanimljivo je da je na popisu od deset najvrjednijih čak osam američkih, a ljestvicu su još dopunili južnokorejski Samsung i britanski Vodafone. Među 500 najvrednijih brendova nalazi se 180 američkih, 52 japanska, 36 britanskih, 34 francuska, 32 njemačka itd. Facebook nije ušao ni među prvih 100 brendova, premda je ove godine skočio za 181 mjesto, odnosno s 283. na 102. mjesto na ljestvici. Time je Facebook ostvario jedno od najvećih napredovanja među svim kompanijama u proteklih godinu dana, a vrijednost njegovog brenda povećana je s 3,6 milijardi dolara u 2011. na 8,7 milijardi dolara u 2012. godini. (HT)

 

Izvor: www.brandirectory.com

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox