Arapske zemlje na sastanku IAEA nisu uspjele ˝progurati˝ rezoluciju o Izraelu

Arapske zemlje nisu uspjele skupiti dovoljnu potporu za rezoluciju o navodnom izraelskom nuklearnom programu na sastanku Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču.

Prijedlog rezolucije izražavao je zabrinutost zbog izraelskog nuklearnog programa, uz poziv židovskoj državi da svoje nuklearne pogone otvori inspektorima IAEA, javio je dpa. Izrael nema obvezu to učiniti jer nije potpisnik Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja. Također, prijedlog rezolucije izazvao je raskol između arapskih bliskoistočnih zemalja i zapadnih članica IAEA.

Skupina od 51 zapadne zemlje odbacila je tekst dokumenta, dok je potporu rezoluciji dalo 46 zemalja, među kojima su Rusija i Kina, stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a.

Mnoge zemlje u razvoju nisu podržale prijedlog arapskih zemalja, već su ostale suzdržane.

Izraelski izaslanik u IAEA Ehud Azoulay je kazao da bi "usvajanje rezolucije značilo fatalni udarac bilo kakvoj nadi glede suradnje na regionalnoj sigurnosti", prenio je Reuters.

SAD je pozvao arapske zemlje da povuku neobvezujuću rezoluciju, ocijenivši da bi negativno djelovala na nastavak izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox