Atos Hrvatska i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) najavili početak projekta eHZZO

Atos Hrvatska, strateški partner projekta i svjetski lider u području digitalne transformacije te Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), najavili su početak projekta eHZZO na čijem će razvoju zajednički raditi sljedećih 19 mjeseci.


Projekt e-HZZO dobio je 114.705.882 kuna iz Fonda za regionalni razvoj, od čega EU bespovratno sufinancira 85% ukupne vrijednosti projekta, dok će nacionalno sufinanciranje iznositi 15%. Cilj projekta je ostvariti temelje za modernizaciju, proširenje i implementaciju novih poslovnih IT sustava HZZO-a te uvesti učinkovitiji i kvalitetniji nadzor kao i upravljanje zdravstvenim sustavom.

Novim središnjim IT sustavom HZZO-a povećavat će se učinkovitost i transparentnost cjelokupnog zdravstvenog sustava, omogućiti digitalna razmjena podataka s nacionalnim i međunarodnim institucijama te interoperabilnost na svim razinama. Dodatno sustav će doprinijeti efikasnijim upravljanjem i nadzorom unutar zdravstvenog sustava, a posebno financijskih sredstava, s posebnim naglaskom na financijska sredstva.

Projekti poput eHZZO-a predstavljaju pravi izazov, ali naša je stručnost na jako visokoj razini, kako globalno- tako i u Hrvatskoj. Atos je jedna od najvećih IT kompanija u Europskoj uniji s velikim brojem odrađenih projekata u zdravstvu, osiguranjima i javnom sektoru. Naše kompetencije i predanost dodatno potvrđuje činjenica da smo 30 godina pouzdani IT partner Olimpijskih i Paraolimpijskih igara. Samo u Republici Hrvatskoj imamo oko 300 zaposlenika, a poslujemo u 71 zemlji s ukupno 111.000 zaposlenika i godišnjim prihodom većim od 11 milijardi eura, izjavio je Sandi Marušić, direktor Atosa u Hrvatskoj.

Sustav HZZO-a sadrži podatke o osiguranim osobama i troškovima pružanja zdravstvene zaštite pacijentima i predstavlja glavni izvor podataka za procese planiranja zdravstvenog sustava Republike Hrvatske. Zbog toga je HZZO prijavio projekt u okviru Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014.- 2020. te napravio snimku stanja i proveo nabavu prema preporukama Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU).

Zahvaljujem svima koji rade na ovom velikom projektu za njihov neizmjerni trud. HZZO ima jedan od najvažnijih informatičkih sustava u Republici Hrvatskoj pa će tako projekt eHZZO-a, kada bude završen, donijeti korist svim osiguranicima HZZO-a kroz bolju organizaciju i dostupnost zdravstvene zaštite, izjavila je dr. Veronika Laušin, zamjenica ravnatelja HZZO-a.

HZZO je, u suradnji s Ministarstvom zdravstva kao partnerom, 9. ožujka 2018. potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt eHZZO s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU te Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU.

Pomoćnica ravnatelja za informacijske tehnologije Jelena Curać izrazila je veliki entuzijazam oko početka projekta eHZZO, naglasivši važnost profesionalnog izazova za informatičke stručnjake HZZO-a, jer kako je rekla, jednom u karijeri otvara se prilika za sudjelovanje u ovako velikom projektu, kao i mogućnost za stručnjake da daju doprinos vremenu u kojem djeluju i ostave važan profesionalni trag.

Na predstavljanju je partnere i goste pozdravio i Saša Gogić, operativni direktor Atosa u Hrvatskoj, koji je istaknuo pozitivno ozračje suradnje u kojem je započeo rad na projektu eHZZO. PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox