Australske banke dižu kamate na štednju

Nakon što je australska središnja banka spustila referentnu kamatu za 25 postotnih bodova, na 1,5%, kao što to radi i Europska središnja banka kako bi potaknula gospodarski rast, australske su banke postupile potpuno suprotno onome što rade europske – podigle su kamatnu stopu na štednju na više od 3%!

I dok su u Europi rekordno niske, pa i negativne kamate na štednju, tri od četiri najveće australske banke; Commonwealth Bank of Australia, Australia and New Zealand Banking Group i Westpac, ovisno o ročnosti, imaju kamatu od 3 do 3,2 posto.

Čak dvije trećine njihove imovine izloženo je u nekretninskom sektoru, a regulator je smanjenjem cijene novca i očekivanim spuštanjem kamata na kredite i iznosa rata kanio olakšati otplatu i spriječiti pucanje nekretninskog balona.

"Četiri najveće banke za australsku su ekonomiju, ne prevelike da bi propale, nego prevelike da bi se uopće razboljele" prokomentirao je Charles Littrell, glavni izvršni direktor APRA-e, tamošnjeg bankarskog regulatora.

Analitičari upozoravaju da je posrijedi panična reakcija; da, banke su spustile kamatekredita i rate, ali isti dan povećale i kamate na depozite kako bi, u situaciji kad im kreditori na globalnom tržištu zbog velike izloženosti ne budu voljni posuđivati novac, osigurali dovoljno kapitala za kreditiranje iz domaće štednje. I to onog koji se ne može povući tako brzo. PS/S.P. (Izvor: Večernji.hr)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox