Austrija izrazila potporu Hrvatskoj prema članstvu u EU

Hrvatska je dobila daljnju potporu Austrije u pristupu EU, izjavila je predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor u Beču nakon radnog susreta s austrijskim saveznim kancelarom Wernerom Faymannom.

 

Bilo kada i u bilo koje vrijeme Austrija će pomoći Hrvatskoj na putu pristupa u punopravno članstvo EU - prenijela je novinarima premijerka Kosor. Dobila sam prijateljsku potporu svog austrijskog kolege kojega sam izvijestila o velikom poslu koji Hrvatska još mora obaviti negdje do sljedeće godine, a to je završetak pristupnih pregovora s EU-om i to je bilo u središtu razgovora - kazala je Kosor. Zahvalila je austrijskom kancelaru na dosadašnjoj potpori Hrvatskoj i, kako je kazala, zamolila ga za daljnju potporu.

Mnogo smo razgovarali o poslu koji je pred Hrvatskom, prije svega o poglavljima 23 i 8, pravosuđu i brodogradnji. Druga tema razgovora bila je jačanje gospodarske suradnje", kazala je Kosor i nastavila - Sa zadovoljstvom mogu istaknuti povećanje hrvatskog izvoza u Austriju u prvih 10 mjeseci ove godine za 14,1%, a povećao se i broj dolazaka austrijskih turista u Hrvatsku za 4,1%."

Predsjednica vlade istaknula je da je Austrija među najvažnijim i najvećim ulagačima u Hrvatsku za sada i to na samu vrhu. Dodala je da je izvijestila austrijskog kolegu o 30 projekata koje je vlada predstavila kako bi pojačala investicijski ciklus. Izrazila je uvjerenje da će ti projekti pobuditi zanimanje austrijskih ulagača, od kojih je, dodala je, "jedan zainteresiran za privatizaciju brodogradilišta "3. maja". Promotrili smo sve to u kontekstu završetka pristupnih pregovora RH i EU, kazala je Kosor i dodala da je izvijestila Faymanna kako će Hrvatska do kraja prosinca, kako je predviđeno, zatvoriti tri nova poglavlja te da za sljedeću godinu ostaju poglavlja 23 i 8. Najavila je da će u ožujku biti objavljeno posebno izvješće o ispunjavanju mjerila u poglavlju 23 te izrazila očekivanje da bi Hrvatska polako, ali sigurno do kraja lipnja završila pregovore.

Radni posjet Austriji, po riječima hrvatske premijerke, dogovoren je za posjeta austrijskog kancelara Faymanna Hrvatskoj u srpnju ove godine. Kosor je kazala da je pozvala austrijskog kolegu u posjet Hrvatskoj ako ne prije, onda u travnju u Vukovar kad se ondje održava velika konferencija o dunavskoj strategiji. Na upit hrvatskih novinara kako se osjećala za susreta s austrijskim kolegom, odgovorila je da se osjećala odlično, dodavši - Razgovarali smo o temama koje su životno važne za hrvatsku budućnost, a i o nekim budućim temama suradnje kad Hrvatska postane članicom Europske unije. (Hina)

 

Foto: www.vlada.hr

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox