Aviokompanije protiv poreza na CO2

Nakon najave da bi uskoro mogli početi plaćati porez na CO2 Airbus i šest europskih zrakoplovnih kompanija pobunili su se protiv takve mjere i uputili su pismo čelnicima Europske unije, piše hrt.hr

Aviokompanije najavu Europske unije da bi uskoro mogle početi plaćati porez na emisiju CO2 nisu dočekale prekriženih ruku. Airbus i šest europskih zrakoplovnih kompanija uputili su pismo čelnicima vlada Francuske, Njemačke, Velike Britanije i Španjolske, kritiziraju europski porez na emisiju CO2, doznaje se iz službenih izvora. Airbus, British Airways, Virgin Atlantic, Lufthansa, Air France, Air Berlin i Iberia u pismima ističu da žele upozoriti europske čelnike na gospodarske posljedice tog poreza, koji predstavlja neprihvatljivu prijetnju njihovu sektoru.

Cijelu raspravu oko novog poreza potaknula je Kina kada je prošli tjedan otkazala narudžbu 45 Airbusovih zrakoplova.

Europski zakon, koji je stupio na snagu 1. siječnja, propisuje da sve zrakoplovne tvrtke koje lete u EU moraju otkupiti 15 posto svojih emisija CO2, odnosno 32 milijuna tona. Tomu se protivi 26 od 36 država članica Organizacije međunarodnog civilnog zrakoplovstva, među kojima su Kina, SAD i Rusija. (HT)

 

Izvor: www.hrt.hr

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox