Azijske burze porasle, dolar ojačao

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 5 posto, odskočivši s najnižih razina u 15 mjeseci, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,7 i 2,4 posto. Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 2 posto, odmaknuvši se od najniže razine od listopada 2011. godine. Unatoč današnjem skoku, taj je indeks u odnosu na početak tjedna na gubitku 1,5 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu, nakon što su cijene nafte porasle više od 4 posto, što je bio njihov najveći dnevni skok u ovoj godini. Jutros su se dodatno odmaknule od najnižih razina u 12 godina. Na američkom je tržištu cijena barela ojačala 0,8 posto, na 29,75 dolara.

"Na tržištima dionica danas svjedočimo znatnom skoku cijena, no to ne mora značiti da smo dosgnuli dno. Teško je znati kada će panika jenjati, no čini se da pomalo izlazimo na površinu", kaže Nicholas Smith, strateg u tvrtki CLSA. Podršku tržištima pružila je i Europska središnja banka (ECB), koja je jučer, kao što se i očekivalo, zadržala kamate nepromijenjene na rekordno niskoj razini. No, poručila je da će u ožujku razmotriti mogućnost dodatne prilagodbe monetarne politike, s obzirom na previranja na financijskim tržištima i zabrinutost zbog Kine i ostalih tržišta u nastajanju.

"Bit će stoga nužno analizirati i razmotriti moguće prilagodbe monetarne politike na našoj idućoj redovnoj sjednici u ožujku", kazao je predsjednik ECB-a Mario Draghi, signalizirajući mogućnost uvođenja novih poticajnih mjera prije nego što su mnogi očekivali. Ulagači se nadaju da bi uskoro i japanska središnja banka mogla dodatno olabaviti monetarnu politiku kako bi potaknula rast gospodarstva. PS/S.P. (Izvor: Večernji.hr)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox