AZTN istražuje HT, Vipnet i Tele2 zbog sumnje u kartelsko udruživanje

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokrenula je istragu zbog sumnje u namještanje cijena mobilnih usluga, što mobilni operateri demantiraju i uspoređuju s poskupljenjem trgovaca, piše Poslovni dnevnik.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja prije nekoliko mjeseci je započela istragu protiv Hrvatskog telekoma, Vipneta i Tele2 zbog sumnje da su se udružili u kartel.

Olgica Spevec, čelnica AZTN-a sumnja da su se operateri 1. listopada 2009. dogovorili i istodobno poskupjeli svoje usluge do četiri puta na način da su promijenili obračunsku jedinicu s 15 sekundi na 60 sekundi za prvu minutu razgovora.

Procjenjuje se da bi u slučaju da se sumnje pokažu točnima, kazna operaterima mogla dosegnuti čak milijardu kuna, odnosno prema Zakonu o tržišnom natjecanju, do maksimalnih 10 posto prihoda u mobilnom segmentu operatera.

Za HT to znači potencijalnu kaznu od 450 milijuna kuna, za Vipnet 400 milijuna, a za Tele2 do 100 milijuna kuna.

Mobilni operateri kategorički odbijaju sve pomisli na kartelsko udruživanje.

Sumnjati na mobilne operatere kao kartel jednako je kao sumnjati na kartel trgovaca s robom široke potrošnje samo zato što su zbog povećanja PDV-a istodono korigirali cijene, kažu u Vipnetu. (jh)

 

 

 

 

Izvor: Poslovni dnevnik, 2. studeni 2011.
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox