AZTN taksistima: Dogovaranje cijena je protuzakonito

Dogovor o cijenama ili podjeli tržišta (kartel) izričito je zabranjen Zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja, predstavlja najtežu povredu zakona, a za sudionike zabranjenog sporazuma novčane kazne mogu iznositi i do 10 posto ukupnog prihoda, upozorili su iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja reagirajući na mogućnost kartelskog dogovaranja u djelatnosti auto taxi prijevoza u Zagrebu.

Vezano uz upite građana i reagirajući na napise u medijima o tome da je jedan pružatelj usluga taxi prijevoza u Zagrebu, svome konkurentu, drugom pružatelju taxi usluge, ponudio dogovor o zajedničkom podizanju cijena prijevoza, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja upozorava poduzetnike i javnost kako je dogovor o cijenama ili podjeli tržišta (kartel) izričito zabranjen Zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja.

Kartelsko dogovaranje, naglašavaju iz Agencije, predstavlja najtežu povredu Zakona jer dokida konkurenciju i ima najteže posljedice na potrošače koji zbog toga plaćaju više cijene.

Zbog toga su za sudionike zabranjenog sporazuma predviđene i upravno-kaznene mjere odnosno novčane kazne koje mogu iznositi i do 10 posto ukupnog prihoda, napominju iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. (Hina/jk)

 

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox