Barroso RH obećava svu potporu za završetak pregovora

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso potvrdio je u petak u Budimpešti da će dati svu moguću potporu da bi se ostvario cilj mađarskog predsjedništva o završetku pristupnih pregovora s Hrvatskom.

 

Htio bih potvrditi našu privrženost izgledima da Hrvatska postane članicom Europske unije. Dat ćemo svaku moguću potporu da bi se postigao cilj ulaska Hrvatske... Odlučni smo raditi ruku pod ruku s mađarskim predsjedništvom kako bi ono bilo uspješno - rekao je Barroso nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

 

Osobno vjerujem da proširenje EU-a ne znači samo primanje nove članice, u ovome slučaju Hrvatske. Tu je riječ o tome kako EU vidi svoju budućnost, ima li samopouzdanja, ima li srednjoročnu viziju, vjeruje li da cijela regija koja zemljopisno pripada Europi može postati dio EU-a. Optimizam za proširenje i poticanje toga otpimizma vrlo je važna zadaća za Mađarsku. U interesu je cijele Unije, posebice srednje Europe, da je Balkan konsolidiran, stabilan. Stoga mađarsko predsjedništvo podupire članstvo Hrvatske, podupire ulazak Bugarske i Rumunjske u Schengenski prostor, a u međuvremenu treba ponuditi jasnu europsku perspektivu za Srbiju - rekao je Viktor Orban. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox