Bebić: Osnovali smo radnu skupinu koja će odlučiti što ćemo dalje

Predstavnici parlamentarnih klubova na današnjoj sjednici saborskog Predsjedništva nisu postigli konkretan dogovor koje će još točke raspraviti i izglasati kako bi zaključili ovo zadnje saborsko zasjedanje, već su osnovali radnu skupinu koja bi se o tome trebala dogovoriti.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić novinarima je nakon sjednice predsjedništva izjavio da su predstavnici klubova pokušali naći zajedničko stajalište kako nastaviti zasjedanje Sabora te koje točke raspraviti i izglasati prije raspuštanja parlamenta.

Usuglašeno je, rekao je, da Sabor donese odluku o privremenom financiranju za prvo tromjesečje iduće godine, pet tzv. europskih zakona zajedno s Deklaracijom o europskim vrijednostima, te odluku o raspuštanju Sabora.

Dodao je da je Predsjedništvo, prošireno s čelnicima klubova, odlučilo osnovati radnu skupinu - u kojoj će sjediti Andrija Hebrang (HDZ) i Milorad Pupovac (SDSS) kao predstavnici vladajuće većine, te Milanka Opačić (SDP) i Vesna Pusić (HNS/HSU) kao predstavnice oporbe.

Ta bi se skupina, rekao je Bebić trebala usuglasiti oko toga koje sve točke raspraviti i izglasati, odnosno čime dopuniti spomenutih osam točaka oko kojih je već danas postignuto suglasje, te ih do četvrtka predložiti Saboru.

Dodao je kako je predloženo da se donesu još neki zakoni, "uz sudjelovanje oporbe koja je najavila izlazak iz Sabora". Mi želimo okupiti svakoga i sve, za neki zakon nije baš svejedno ako se donese s velikim postotkom suglasja i neki koji tek prođe uz formalnu većinu, poručio je.

Na pitanje hoće li HDZ imati kvorum za zakone koje oporba ne želi izglasati, Bebić je odgovorio kako misli da će ga (kvorum) imati, ali da nije na njemu da o tome nagađa, već je na predsjednicima klubova da osiguraju kvorum.

Meni je važno da svi sudjeluju i naravno u tom pogledu ne mogu posebno ništa činiti nego u suradnji s klubovima želim da mi završimo na opće zadovoljstvo, na jedan koliko toliko dostojanstven način, dodao je.

Na pitanje novinara kada bi se Sabor trebao raspustiti, Bebić je odgovorio kako je to još otvoreno, iako je bilo najavljeno da bi se takva odluka trebala donijeti 28. listopada, a kako bi izborna kampanja završila do 2. prosinca, a dva dana nakon toga bili održani izbori.

Možda bude i neki drugi datum (raspuštanja), i to smo stavili u zadaću da eventualno razmotrimo. Što se mene tiče i mojih poslovničkih ovlasti, ja sam fleksibilan za sve prijedloge koji se temelje na poslovniku, istaknuo je. (Hina/jh)

 

 

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox