Beč s rekordnim turističkim rezultatima

Za Beč je prošla godina u turističkom smislu bila jedna od najboljih u povijesti tog grada što pokazuje porast broja noćenja od 7,5 posto u odnosu na 2011., ali i neto prihodi hotelijera koji su porasli 10,2 posto, izvijestili su danas iz tvrtke Compress-Kontaktnog ureda grada Beča u Zagrebu. 

Noćenja je prošle godine u Beču, po podacima bečke turističke zajednice "Wien Tourismus", bilo rekordnih 12,3 milijuna, što je spomenuti plus od 7,5 posto u odnosu na 2011., dok je neto prihod hotelijera rastao 10,2 posto, na 492 milijuna eura. Rekordnim turističkim rezultatima prošle godine u Beču znatno je pridonijelo, po ocjeni bečke turističke zajednice, obilježavanje 150. obljetnice rođenja umjetnika Gustava Klimta, što su posebnim programima popratile gotovo sve bečke kulturne institucije.

Među stranim gostima najviše je u Beču lani bilo turista iz Njemačke te iz same Austrije, a slijede ih Talijani te Rusi, koji su imali i najveći porast od 22 posto u odnosu na 2011. među europskim tržištima. Turisti iz SAD-a su na petom mjestu, slijede Britanci, Švicarci, Španjolci, Francuzi i Japanci, dok je najveći porast, od 40 posto, među svim stranim turistima zabilježen iz Kine.

Iako turisti i drugi posjetitelji iz Hrvatske nemaju velik udjel u ukupnim noćenjima u Beču, ipak je primjetan i lagani rast njihovih noćenja u glavnom austrijskom gradu.

U ovoj godini bečka turistička zajednica planira uložiti 14 milijuna eura u promotivne aktivnosti u 23 zemlje, iz kojih je, kako ističe voditelj bečke turističke direkcije Norbert Kettner, u prošloj godini u Beču ostvareno gotovo 85 posto svih noćenja. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox