Beograd i Priština proturječno o dogovoru u Bruxellesu

Pregovarački timovi Srbije i Kosova u dijalogu uz posredovanje Europske unije postigli su u petak u Bruxellesu dogovor o integriranom upravljanju granicom, izvješćuju u subotu mediji u Prištini, pozivajući se na voditeljicu kosovskog tima Editu Tahiri, dok mediji u Beogradu prenose izjavu voditelja srbijanskog tima Borka Stefanovića kako je postignut veliki napredak, ali ne i dogovor o ''administrativnim prijelazima''.

 

Pozivajući se na sinoćnje priopćenje iz EU-a, mediji također prenose kako je osmi krug dijaloga rezultirao dogovorom dviju strana o konceptu integriranog upravljanja prijelazima koji je razvio EU, te da su, s obzirom na to da će obje strane postupno morati ići ka harmonizaciji svog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a, one postigle suglasnost o integriranom upravljanju granicama.

Prištinski mediji na albanskom jeziku prenose izjavu Edite Tahiri u kojoj ona kaže kako je postignuta suglasnost o integriranom upravljanju granicom između Kosova i Srbije. Sporazum bi, po njezinim riječima, trebale potpisati obje strane u dijalogu, kao i predstavnici Europske unije.

Kako je prenijela srbijanska agencija Tanjug, Tahiri je po završetku sinoćnjeg razgovora u Bruxellesu ustvrdila kako neće biti nastavka razgovora te da se njezin tim u subotu ujutru vraća u Prištinu.

Stefanović je za srbijansku državnu televiziju RTS izjavio kako je sa strane srbijanskog tima potpuno jasno istaknuto da dogovora nema, te ocijenio kako je priopćenje iz EU-a "jasna refleksija pozicije Europske unije koja je zaista ohrabrena napretkom po ovom pitanju". (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox