Beograd: Studentski štrajk glađu donio željene rezultate

Studenti beogradskog sveučilišta koji su štrajkali glađu pred zgradom srbijanske vlade, tražeći da budu plaćene školarine svim studentima koji su u protekloj školskoj godini skupili 48 i više, od maksimalno mogućih 60 bodova, u srijedu navečer prekinuli su prosvjed nakon dogovora s ministarstvom obrazovanja.

 

Kako prenose beogradski elektronički mediji, ministar obrazovanja Žarko Obradović izjavio je kako je dogovoreno da fakulteti preuzmu obavezu plaćanja školarine u potpunosti ili djelomično te da će plaćanja školarine biti oslobođeni studenti koji imaju 60 bodova.

Dodao je kako će studenti koji su zaradili 54 poena plaćati 70 osto školarine, a oni sa 48 poena 55 odsto školarine.

U rješavanju problema sudjelovaće i grad Beograd, koji će financirati tisuću socijalno najugroženijih studenata dopunom njihove školarine.

Prosvjed glađu nekoliko desetina studenata započelo je pred zgradom vlade u ponedjeljak, nakon više bezuspješnih obraćanja ministarstvu obrazovanja za oslobađanje od visokih školarina nakon što su sakupili 48 bodova.

Tijekom prosvjeda studenti su proveli dvije noći u improviziranom šatoru pred zgradom srbijanske vlade u središtu Beograda.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox