Berlin: Prosvjedi zbog loše industrijske poljoprivrede

Nekoliko tisuća ljudi prosvjedovalo je u subotu poslijepodne ulicama Berlina izražavajući nezadovoljstvo zbog šteta koje može prouzročiti loša industrijska poljoprivreda, osobito s obzirom na to da zemlju već tjednima potresa skandal sa zagađenjem stočne hrane dioksinom.

 

Između 15.000 i 22.000 osoba, prema procjeni policije i organizatora, prosvjedovalo je ističući transparente na kojima je na englesko-njemačkom pisalo "Power to the Bauer!" (Vlast seljacima!).

 

U početku je cilj prosvjeda bio pobuniti se protiv masovnog uzgoja i pretjeranog korištenja biotehnologije u poljoprivredi, a prosvjed se trebao održati na marginama njemačkog poljoprivrednog sajma - Gruene Woche koji se od 21. do 30 održava u Berlinu. No početkom siječnja zatvorene su farme, pošto su vlasti otkrile da proizvođač stočne hrane iz Donje Saske, kojega se smatra odgovornim za zagađenje dioksinom, nije predao puni popis farmi kojima je dostavljao stočnu hranu nakon čega je uslijedilo ponovno testiranje proizvoda. Iz istog razloga zabranjena je i prodaja jaja te mesa svinja i peradi sa spomenutih farmi. Uzrok onečišćenja bilo je korištenje industrijskih masti svjesno isporučivanih proizvođačima, a proizvodila ih je tvrtka Harles&Jentsch. Više od 4.700 farmi u Njemačkoj bilo je privremeno zatvoreno. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox