Berlusconi odbio ponuđenu pomoć MMF-a

Talijanski premijer Silvio Berlusconi kazao je u Cannesu da je Italija odbila ponudu Međunarodnog monetarnog fonda o financijskoj pomoći radi prevladavanja krize.

Europski čelnici ranije su objavili da će Italija dopustiti Međunarodnom monetarnom fondu da prati njezinu provedbu reformi mirovinskog sustava i tržišta rada i privatizaciju. U razgovorima sa čelnicima eurozone i s američkim predsjednikom Barackom Obamom talijanski premijer Silvio Berlusconi pristao je da MMF i Europska unija objavljuju tromjesečna izvješća o talijanskom ispunjavanju obećanja s prošlotjednog europskog summita, ustvrdili su.

Berlusconi razumije težinu situacije i aktivno je sudjelovao u razgovorima, dodali su europski diplomati.

Smatram to dokazom da je talijanski proces reformi važan za zemlju i za eurozonu u cjelini, komentirao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso talijansku spremnost da razmotri ponuđenu pomoć. Komisija će također pratiti napredak Italije a prvu ocjenu provest će idućeg tjedna. Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će i MMF i EU objavljivati izvješća o Italiji. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox