Berlusconi pristao na monitoring MMF-a i EU

Italija je pod snažnim pritiskom financijskih tržišta i europskih partnera pristala da Međunarodni monetarni fond i Europska unija prate njezinu provedbu dugo odgađanih reformi mirovinskog sustava i tržišta rada i privatizaciju, kazali su visoki izvori u EU.

Premijer Silvio Berlusconi pristao je na monitoring nakon kasnonoćnih razgovora sa čelnicima eurozone i s američkim predsjednikom Barackom Obamom na rubu summita G20 u Cannesu.

Moramo se pobrinuti za vjerodostojnost kada su u pitanju ciljevi Italije, odnosno da ih i ostvari. Odlučili smo da se u monitoring uključi MMF, koji će se služiti vlastitom metodologijom, i Talijani kažu da im je to prihvatljivo, kazao je jedan izvor u EU.

Italiji uopće ne smeta nadzor, čak i ako bude uključen MMF, ustvrdio je, dodajući da će Europska komisija i MMF odvojeno izvješćivati o talijanskom ispunjavanju zacrtanih ciljeva.

Berlusconijev ustupak predstavlja pokušaj da se ojača trenutno ugroženi položaj Italije na tržištima obveznica, gdje su njezini troškovi zaduživanje ovog tjedna prekoračili šest posto.

Jedan je službeni talijanski izvor opovrgnuo informaciju da je Italija izdvojena za posebni nadzor i istaknuo da će cijela eurozona biti podvrgnuta pojačanom monitoringu. Potvrdio je ipak da je Rim spreman zatražiti savjet od MMF-a o ispunjavanju obveza preuzetih na europskom summitu 27. listopada.

Italija test antikriznog paketa mjera?

Klauzula u nacrtu pripćenja sa canneskog summita koju je Reuters dobio na uvid pokazuje da će Italija biti tek upozorena da se u 2013. približi uravnoteženom proračunu u sklopu paketa obveza čiji je cilj smanjenje ekonomskih neravnoteža.

Analitičari su već počeli smatrati Italiju testom za antikrizni paket mjera dogovoren prošlog tjedna u Bruxellesu. (Hina/jh)

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox