Beskontaktni bankomati - još samo čekamo da osmisle teleportaciju novca

Španjolska najveća štedionica La Caixa postavila je "beskontaktne" bankomate u tri španjolska grada, postavši time prvom bankom u svijetu koja je primijenila tu tehnologiju. Pa dobro, nisu baš skroz beskontaktni...

 

Umjesto da je umetnu u utor, dovoljno je da klijenti samo prinesu karticu čitaču i potom unesu svoj PIN kako bi na bankomatu obavili željenu transakciju.

Tehnologiju je razvio japanski najveći pružatelj IT usluga Fujitsu. La Caixa postavila je bankomate u Barceloni, gdje ima sjedište, zatim u obližnjem Sitgesu i na otoku Mallorci, navodi se u priopćenju kao i to da je riječ o najbržem bankomatskom sustavu na tržištu.
Banka planira uvesti više ovakvih bankomata u Kataloniji i na Balearima u sljedećim tjednima. Na tim se bankomatima trenutno može samo podizati gotovina, a postupno će se uvoditi i druge operacije.

La Caixa ima ukupno oko 8.000 bankomata u najvećoj mreži u Španjolskoj te drugoj po veličini u Europi. Banka je utemeljena prije više od 100 godina, a u 2010. izvijestila je o dobiti u visini 1,5 milijardi eura, što je 11,9 posto manje nego u prethodnoj godini. (Hina/MJ)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox