Bez brzih reformi Slovenija će trebati 12 milijardi eura pomoći

Slovenija će u idućih pet godina trebati 12 milijardi eura pomoći od Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) ako ne uspije provesti predviđene reforme, ocijenio je za portal slovenskog Telekoma financijski analitičar Andraž Grahek.

Ako ne provedemo reforme, u prvom redu mirovinsku, u idućih godinu-dvije dana izgubit ćemo pristup međunarodnom tržištu obveznica. To bi značilo da bi bili prisiljeni od ESM-a tražiti pomoć od 12 milijardi eura za financiranje proračuna i servisiranje duga, rekao je Grahek. Dodao je da bi to značilo prihvatiti i petogodišnji program restrikcija i mnogo korjenitijih reformi od onih koje predlaže sadašnja Janšina vlada te da Slovenija ni u kojem slučaju ne može izbjeći reforme i mjere fiskalne stabilizacije.

Reforme ne možemo izbjeći, jedino je pitanje tko će ih i kada provesti, rekao je slovenski nezavisni analitičar kojega u zadnje vrijeme kao nezavisnog analitičara često citiraju svjetske agencije i mediji kada se bave špekulacijama o tome hoće li Slovenija trebati međunarodnu financijsku pomoć ili ne.

Slovenski ministar financija Janez Šušteršič izjavio je u ponedjeljak da Slovenija za sada ne razmišlja o traženju pomoći iz novog fonda čiji je kreditni potencijal za zemlje eurozone koje se nađu u financijskim teškoćama čak 500 milijardi eura, a koji bi trebao presudno djelovati na stabilnost zajedničke valute te vjerojatno omogućiti sniženje zahtijevanih kamata na državne obveznice zaduženijih zemalja Europske monetarne unije.

Šušteršič je izrazio uvjerenje da će sadašnja slovenska vlada uspjeti sa svojim programom reformi i rezanja proračunskih troškova, te da će doći i do pada zahtijevanih prinosa na slovenske obveznice. Slovenski premijer Janez Janša u subotu je na tribini "Aktivno državljanstvo i poduzetništvo" u Piranu rekao da Sloveniju očekuju još oštriji rezovi u idućoj godini ako se ne provedu predložene strukturne reforme i druge mjere za konsolidaciju državnih troškova i sanaciju banaka te da je za njihovo prihvaćanje i provedbu malo vremena. (Hina/HT)

 

Foto: www.dnevnik.si

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox