Bez digitalne transformacije nema konkuretnog gospodarstva

Istraživanje o digitalizaciji javne uprave u Hrvatskoj u organizaciji Hrvatske zajednice županija, Državne škole za javnu upravu, Zaklade Konrad Adenauer te uz podršku Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva pokazalo je da 79% ispitanika na uzorku opće populacije RH (16 - 74) tvrde da znaju za postojanje e-usluga za građane i poslovne korisnike. Tome je znatno pridonijela pojava pandemije te je mnogo građana bilo potaknuto započeti koristiti digitalne usluge.


Osim provedenog istraživanja, portal e-Građani je redizajniran, proveden je prvi Digitalni popis stanovništva u Republici Hrvatskoj, a  Hrvatska turistička zajednica predstavila je redizajnirani jedinstveni sustav u svijetu e-Visitor,  uvedene su digitalne EU Covid potvrde, a uvođenjem nove generacije digitalne osobne iskaznice Hrvatska postaje najnaprednija država u Europi u digitalizaciji i multifunkcionalnosti osobnih identifikacijskih dokumenata.

Napravili smo napredak u proteklih 5 godina, RH je po razini digitaliziranosti i korištenja digitalnih usluga danas na 19 mjestu, što je skok za pet mjesta od 2019. godine., spomenuo je Gršić.

S respektabilnim stručnjacima iz svijeta znanosti, gospodarstva i politike razgovarali su neki od najpoznatijih hrvatskih PR-ovaca i to o temama poput narativa ključnih aktera rata u Ukrajini, komunikaciji Stožera civilne zaštite u vremenima krize, o funkcioniranju medija u vremenu nazvanom „novo normalno“, kao i o snalaženju turističke branše u kriznoj komunikaciji, povratku sektora kulture i zabave iz backstagea na stage te o dobrim digitalnim praksama i sve većoj uporabi digitalnih usluga.

Ključna tema ovogodišnjeg izdanja KOMferencije je bila kriza i krizno komuniciranje, a sudionici su tijekom dvodnevne KOMferencije imali priliku poslušati mnoga stručna predavanja, specijalizirane tematske panele i radionice. Poseban panel pod nazivom: Digitalne komunikacijske platforme u državnom i javnom sektoru okupio je stručnjake iz područja državne i javne uprave. Na panelu su sudjelovali: Lidija Brković, ravnateljica Državnog zavoda za statistiku, Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Jure Sertić, glavni direktor Agencije za komercijalnu djelatnost i Anton Brkić, voditelj Odjela za eVisitor i aplikativna rješenja u Hrvatskoj turističkoj zajednici. Panel je moderirao dr.sc. Luka Balvan.

Tom prilikom državni tajnik Bernard Gršić je istaknuo: Digitalna transformacija je zahtjevan proces koji uključuje cijelo društvo, a svaki korak naprijed u tom procesu znači bolje uvjete za život, konkurentnije gospodarstvo i bržu i dostupniju državnu upravu za sve svoje građane i poduzetnike. Sve više naših građana koristi elektroničke usluge preko portala e-Građani, a dobar pokazatelj je i kako broj jedinstvenih korisnika svaki dan raste sve više i s današnjim danom prelazi brojku od 1,6 milijuna građana, zaključio je državni tajnik.

PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox