Bez posla više od 342 tisuće ljudi

Foto: Shutterstock

Broj nezaposlenih u Hrvatskoj premašio je 340 tisuća, trenutačni broj nezaposlenih iznosi 342.370, dnevni je podatak od danas poslije podne objavljen na web stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koji izvještava i kako broj slobodnih radnih mjesta trenutačno iznosi 3.575. 

Krajnje pojednostavljeno, to bi značilo da je svakog radnog dana ovog mjeseca broj nezaposlenih porastao za 815 osoba, budući je broj nezaposlenih, prema dnevnim podacima, za 8.970 veći nego na kraju prošlog mjeseca. No, iz HZZ-a napominju da su podaci o trenutačnom broju nezaposlenih i broju slobodnih radnih mjesta informativnog karaktera i ovise o dnevnim događanjima koja nisu ravnomjerno raspoređena tijekom mjeseca, te upućuju na službene mjesečne podatke.

Pojašnjavaju kako broj nezaposlenih predstavlja dnevno stanje nezaposlenih osoba prijavljenih u evidenciji HZZ-a, dok broj slobodnih radnih mjesta prikazuje koliko je trenutačno raspoloživih slobodnih radnih mjesta prijavljenih HZZ-u i oglašenih na web-stranici Burza rada HZZ-a. Za statističke i analitičke potrebe iz HZZ-a korisnike upućuju na službene statističke podatke koji su rezultat redovitog mjesečnog izvještavanja na temelju utvrđene metodologije i Programa statističkih aktivnosti RH.

Prema ranije objavljenim službenim podacima, krajem listopada ove godine u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje registrirano je 333.400 nezaposlenih osoba. U usporedbi s rujnom broj nezaposlenih povećan je za 7,2 posto ili 22.300 osoba, a na godišnjoj razini, u odnosu na listopad 2011. godine, broj nezaposlenih veći je za 13,5 posto ili 39.548 osoba. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox