Bez zaposlenih i s ogromnim dugovima: 4000 dalamatinskih poduzeća spremno za bankrot

Pokretanje ubrzanog stečaja za 18.974 pravne osobe bez ijednog zaposlenog koje dulje od godinu dana nisu platile 13,5 milijardi kuna obaveza, komentirao je Hrvoje Marušić, predsjednik Izvršnog odbora splitske podružnice HUP-a, kazavši da Vlada mora prisiliti dužnike da plate svoja dugovanja jer je to diskriminirajuće za poduzetnike koji pošteno podmiruju obveze, piše slobodnadalmacija.hr.

 

Marušić je dalje komentirao za portal slobodnadalmacija.hr da nigdje u svijetu nema zakona, kao što ima kod nas, koji dopuštaju da poduzeće posluje bez zaposlenih , a kamoli da očekuju da se naplate nepodmirene obveze iz istog poduzeća koje nema ni imovinu. Marušić to naziva ''lovom u mutnom'' kao što istim smatra otvaranje novog poduzeća pored nepodmirenih obveza.

Ministarstvo je financija poslalo zahtjeve za pokretanje stečajnih postupaka za 250 tvrtki, a isti se scenarij piše i za njih još 700 i to na temelju dopuna stečajnog zakona prema kojem poreznici pokreću stečajne postupke za pravne osobe bez zaposlenih s blokadama računa duljim od 60 dana.

Kada je zakon predstavljan, ministar je pravosuđa Dražen Bošnjaković kazao kako je to način da s tržišta nestane 18.00 subjekata koji su dugotrajno nelikvidni, nemaju zaposlenih ni imovine te još k tome duguju oko 11 milijardi kuna. Ta likvidnost samo je porasla, pa je tako krajem veljače bilo 25.664 tvrtke čiji su računi blokirani zbog 25 milijardi kuna, a od njih je 18.974 pravne osobe bez ijednog zaposlenog, navodi slobodnadalmacija.hr.

Prema podacima Financijske agencije, početkom je ožujka nelikvidnost u Dlamciji težila 4,6 milijardi kuna, a račune je blokiralo 5994 poduzeća s 8040 zaposlenih. Od tog broja, 3918 poduzeća su kandidati za ubrzani stečaj budući da nemaju radnika, a računi ''stoje'' dulje od 60 dana jer imaju 1,85 milijardi kuna nepodmirenih obveza. (SJ)

 

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox