Bianca Matković vraća se u Sabor

Biance Matković je podnijela neopozivu ostavku na dužnost države tajnice u Ministarstvu gospodarstva te da traži da joj se ponovno aktivira zastupnički mandat, potvdila je to novinarima saborska glasnogovornica Marina Buntić Juričić.

O njezinu zahtjevu idućih bi se dana trebalo očitovati Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP), koje treba utvrditi je li zahtjev u skladu sa zakonom, a ne nađe li nikakvih zapreka te prihvati li takvo mišljenje i Sabor, mandat Biance Matković aktivirat će se osmoga dana od podnošenja zahtjeva. Rok od osam dana počinje teći tek nakon što je Vlada razriješi s dužnosti državne tajnice, jer tek tada njezin zahtjev može postati služben.

Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks (HDZ) danas nije želio govoriti o tome ima li Matković pravo aktivirati mandat.

Novinarima je kazao samo da o vraćanju bilo kojeg dužnosnika ili dužnosnice u zastupničke klupe odlučuje Sabor, po prethodnom mišljenju MIP-a.

Dakle, i ovoga puta, kao i u svakom drugom slučaju u povijesti Sabora, na identičan način bit će i u slučaju Biance Matković i bilo kojega zastupnika i zastupnice u Saboru, rekao je Šeks.

Šeks je nedavno tvrdio da Matković nema pravo ponovno aktivirati zastupnički mandat, jer ga je propustila aktivirati pa ponovno staviti u mirovanje kad je s dužnosti državne tajnice u ministarstvu vanjskih poslova prešla na funkciju ministrice bez portfelja.

Šeks je tada tumačio da bi dužnosnik to trebao učiniti svaki put kad s jedne nespojive dužnosti prijeđe na drugu. (Hina)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox