BiH priprema objavu imena poreznih dužnika

Vlasti Bosne i Hercegovine u iduća dva tjedna pripremit će izmjene postojećih zakona kojima bi se, po uzoru na Hrvatsku, omogućilo objavljivanje imena poreznih dužnika, najavio je Miro Džakula, ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO).

Prijedlog izmjena postojećih zakonskih odredbi koje sada priječe objavljivanje imena poreznih dužnika, u roku od petnaest dana trebao bi razmatrati Upravni odbor UNO-a, a dobije li potporu, prijedlog će biti proslijeđeni državnom parlamentu na usvajanje. Nema nikakvog razloga da ne budu usvojene izmjene zakona, kazao je Džakula, istaknuvši kako je to njegov osobni ali i stav ministra financija Nikole Špirića.

U izjavi koju prenosi sarajevski "Dnevni avaz", Džakula je konstatirao da ohrabruju primjeri iz Hrvatske, u kojoj su dugogodišnji porezni dužnici nakon objave njihovih imena počeli ispunjavati obveze prema države, pa je tako za mjesec dana prikupljeno 55 milijuna kuna nenaplaćenih poreza.

To su podaci koje treba pozdraviti i to treba primijeniti i u BiH, kazao je ravnatelj UNO-a. Slične mjere kao i Hrvatska poduzela je i Srbija, koja je također početkom godine objavila popis poreznih dužnika. Moramo napraviti ambijent u kojemu će oni koji odgovorno rade svoj posao, a to su naši poduzetnici, imati mogućnost i volju da ulažu u BiH, kazao je Džakula. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox