Bisnode analiza: Žene u hrvatskom gospodarstvu

Žene upravljaju u 37.9% poslovnih subjekata u realnom sektoru. U segmentu velikih poslovnih subjekata udio žena u upravljanju iznosi 47.5%. Žene upravljači ostvaruju 47.8% ukupnih prihoda realnog sektora RH, i zapošljavaju 41% radne snage. Većina poslovnih subjekata (50,6%) koji su iskazale neto dobit u prošloj godini vode žene, 14.9%  je trenutno u blokadi a 3.4% je u predstečajnoj nagodbi…               Bisnode Hrvatska izradio je analizu hrvatskog gospodarstva kroz prizmu ljepšeg spola. Dobiveni pokazatelji su u najmanju ruku interesantni te se prema nekim od podataka i pokazatelja  može reži da su ženske pripadnice našeg društva doista snažniji spol.

            Ukupan broj poslovnih subjekata u kojim je registrirana upravljačka i vlasnička funkcija od strane žena  iznos  36.953. Od tog broja čak 98,2% odnosi se na mala poduzeća (36.270 poslovnih subjekata) dok je udio poslovnih subjekata sa ženama u upravljačkoj strukturi srednjih i velikih poduzeća 1.9% što u potpunosti odgovara omjerima za sve poslovne subjekte iz realnog sektora RH.

            Pripadnice ljepšeg spola upravljaju sa 47,8% ukupnih prihoda ostvarenih u Republici Hrvatskoj te zapošljavaju 41,7% svih zaposlenih sugrađanki i sugrađana. Još je zanimljiviji podatak kako udio žena u ukupnom broju dobitaša u RH prelazi 50%. Dakle od ukupnog broja od 56.221 poslovnog subjekta koji su za prošlu godinu iskazali dobit u upravljačkoj strukturi njih 21.060 nalazi se žena. Argument kvaliteti menadžerskih sposobnosti pripadnica ljepšeg spola nalazi se i u pokazateljima tvrtki koje su za proteklu godinu iskazale gubitak. Naime, samo 42,8% gubitaša u svojoj je upravljačkoj razini imao zaposlenu ženu, ili pak više njih. Podatci korišteni u ovoj analizi pokazuju i slijedeće: ne samo da tvrtke kojima upravljaju žene u prosjeku imaju više dobitaša i manje gubitaša već tvrtke ostvaruju kvalitetnije rezultate i u redovitom svakodnevnom poslovanju: Od ukupno 36.953 poslovnih subjekata u kojima neku od upravljačkih funkcija obnašaju žene njih samo 5.516 odnosno nepunih 14.9% je trenutno u blokadi. U postupku predstečajnih nagodbi nalazi se 1271 poslovni subjekt ili 3.4% ukupnog broja dok je kod 831 poslovnog subjekta, koji u upravljačkoj strukturi ima ženu, zabilježen porezni dug, a koji iz „ženske perspektive“ iznosi 1.38 milijardi kuna. Poziciju stečajnih upraviteljica u 503 poslovna subjekta obavljaju 82 ženske osobe. Jedna od njih obnaša tu funkciju u 30, dvije u više od 20 (26 i 21), a dvanaest između 10 i 20 poslovnih subjekata  u stečaju.

            Tvrtka Bisnode Hrvatska, vodeći je ponuđač poslovnih informacija u Hrvatskoj te je dio međunarodne grupe Bisnode AB, najvećeg europskog ponuđača poslovnih i bonitetnih informacija sa sjedištem u Stockholmu. Bisnode AB je na europskom tržištu informacija prisutan već od 1989. godine i okuplja više od 3100 stručnjaka iz 19 europskih država. Koristeći baze godišnjih financijskih izvješća te drugih dinamičkih podataka prikupljenih u okviru transparentnih komercijalnih aranžmana s gospodarskim institucijama i poslovnim subjektima, a ujedno koristeći uz klasične pokazatelje i neke od svojih specifičnih metodologija i modela mjerenja i ocjenjivanja uspješnosti poslovanja, analitički tim Bisnode-a izrađuje analize trendova poslovanja na više nivoa i po raznim segmentima ovisno o aktualnom trenutku, ili konkretnom zahtjevu klijenata.  (PS/Z.R.)

 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook /LinkedI /Twitter 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox