Bivši direktor HŽ-a Davorin Kobak dobio 7 godina zatvora i mora vratiti 7,2 mil. kuna

Bivši direktor Hrvatskih željeznica (HŽ) Davorin Kobak nepravomoćno je danas na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na sedam godina zatvora zbog izvlačenja višemilijunskih iznosa iz HŽ-a preko tvrtke "Agit", a uz to mora vratiti nezakonito pribavljenih 7,2 milijuna kuna.

Drugooptužena bivša direktorica HŽ-ova sestrinskog poduzeća "Agit" Biserka Robić osuđena je na sedam i pol godina te povrat 9,1 milijuna kuna.

Postane li presuda pravomoćna isti će iznos državi morati vratiti i njezin suradnik Andrija Sarić koji je jedini priznao krivnju i sudjelovanje u izvlačenju novca. Njega je sudsko vijeće osudilo na tri godine i tri mjeseca zatvora, dok je posljednji optuženi bivši direktor Željeznica Srbije Vladimir Vasiljević dobio dvije i pol godine zatvora. Njegov "dug" državi iznosi 1,7 milijuna kuna. On se jedini nije pojavio na izricanju presude nakon koje su Kobak i Robić s lisicama na rukama odvedeni u istražni zatvor koji je obvezan za osuđene na kazne veće od pet godina.

Najveća afera u HŽ-u

Troje optuženih mirno je saslušalo nepravomoćnu presudu koju je u do sada najvećoj aferi u državnoj željezničkoj tvrtki donijelo sudsko vijeće pod predsjedanjem Renate Miličević koje je optužene proglasilo krivima po svim točkama optužnice. Suđenje je trajalo više od osam mjeseci suđenja.

Kobak i Biserka Robić u više navrata su odbacili sve optužbe, no trećeoptuženi Sarić je u svojoj obrani kazao da je sudjelovao u izvlačenju novca i da je po nalogu Biserke Robić potpisivao fiktivne račune. Antikorupcijska istraga u slučaju "Agit" počela je još 2008., a troje optuženih iz Hrvatske uhićeni su u srpnju 2009. Kobak i Robić su u istražnom zatvoru ostali do veljače ove godine. (Hina/jk)

 

 

Foto: Pixsell

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox